Erdélyi fotókiállítás és karácsonyi folk-rock koncert Genfben

Az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány turnéja

/ Rengei Boglárka /
rengei.boglarka képe
A tavaly megismert Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány idén is ellátogatott hozzánk, Genfbe: ez alkalommal egy új erdélyi fotókiállítás és egy nem mindennapi karácsonyi folk-rock koncert volt a „tarsolyukban”.
A fotókiállítás egy részeBálint Zsigmond mesél képei születésérőlA Role zenekar A közönség

„80 + 30” című estjük egy valóságos kulturális kavalkád volt: idén töltötte be ugyanis 80. életévét Bálint Zsigmond többszörösen kitüntetett fotóművész, az alapítvány elnökének édesapja, illetve a csíkszeredai Role zenekar is ebben az évben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját.

Ennek a kétszeres kerek évfordulónak alkalmából egy turnét szervezett a tehetséges művészeknek a Bálint László vezette Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány, ami jó alkalom volt, hogy új aspektusból hívja fel a figyelmet Erdély megannyi rejtett kincsére.

Az alapítvány nem mellesleg hét éve kezdeményezett egy adománygyűjtő programot „Angyalok a Mezőségben” címmel, mely során karácsony előtt ajándékcsomagokat valamint pénzadományokat juttatnak el rászoruló családoknak, magányos időseknek, gyermekotthonoknak Erdély ezen szegletébe. Mivel főként játékoknak, könyveknek örülnek karácsonykor a gyerekek, így én is szerveztem egy kisebb gyűjtést az alapítvány számára a Genfi Magyar Iskola és Óvoda családjai között. A december 6-i Mikulás-látogatás az iskolában tökéletes alkalmat biztosított, hogy a gyerekek figyelmét felhívjuk a „kapni is jó, de a legjobb adni” mottóra. A Mikulás által ugyanis eljuttathatták már nem használt, de jó állapotú játékaikat rászoruló kortársaiknak. Én pedig, a Mikulás hű segítőjeként, biztosítottam, hogy ezek az adományok eljussanak az iskolából a Genfi Magyar Kulturális Központba, ahol az Alapítvány két nappal később felvette őket. Az ő lenyűgöző munkájuk valóban vetekszik a legenda szerinti Szent Miklós jóságos gondoskodásával, ugyanis háztól házig járnak egész december hónapban, hogy eljuttassák a Mezőségbe a világ négy sarkából összegyűjtött csomagokat.

Az est maga egy igazán családias hangulatú, feledhetetlen kulturális élmény volt. Bálint Zsigmond, fia segítségével kiemelt néhány képet kollekciójából és bemutatta nekünk történetüket. Az élet iróniája sok téma kapcsán előjött: a gyönyörű fotók ugyanis sokszor egész faluk tragédiáját örökítették meg, a természet vagy a régió élővilága komoly kárt szenvedett el, amit a tehetséges fotógráfus lencsevégre kapott. Ugyanakkor élmény volt hallgatni, hogy egy-egy portré elkészítése milyen emberi munkát igényelt: hiszen ahhoz, hogy valaki beengedje a művészt életterébe, intimitásába, ahhoz egy megfelelő bizalmat ki kellett építenie a beszélgetések során. Természetesen úgy ábrázolja az embereket legszemélyesebb környezetükben, ahogy ő látta őket, és ahogy ők láttatni akarták magukat a külvilág felé.

Az est második főszereplője a csíkszeredai Role zenekar volt, akik egy hihetetlen egyedi stílust: a folk-rock-ot képviselik, ami nekem, néptáncosként a szívem csücske. A népi gyökerek a zenei hangzásvilág meghatározói, de ezen túl, tartalmilag a magyar irodalom költőóriásainak műveiből is merítkezik a zenekar. Nem mások, mint József Attila és Ady Endre – számukra legkedvesebb – verseit is feldolgozta a banda, méghozzá igazán „fülbemászó módon”. A zenészek kreativitását és szakmai tudását is illusztrálja Pille című albumuk hangfelvételeinek története, ugyanis ennek moldvai csángó anyagát a természet lágy ölén rögzítették, nem pedig egy megszokott hangstúdióban. Hogy ez hogyan lehetséges? Állat-húzta kocsikkal szállították fel a hangfelvételekhez szükséges berendezések utolsó darabjait is, és plasztik falakkal körbevéve énekelték és zenélték el műsorukat.

A történet óriási hatással volt a hallgatóságra, így számos CD és DVD elfogyott a találékony együttes repertoárjából. Több erdélyi, és kifejezetten csíkszeredai család is él a genfi magyar közösségben, akik közül az egyik hölgy gyertyával a kezében és könnyekkel a szemében énekelte és táncolta végig a koncertet. A zenekar elmondása szerint nagyon otthon érezték magukat a tagok a mi kis genfi közösségünkben, ők pedig az erdélyi gyökerű elszármazottaknak teremtették meg a fiatalságukat idéző otthon hangulatát.

Zsíros kenyérrel, forralt borral és kézműves sörrel kísértük a jó hangulatú estet, amit talán nem túlzás mindenki nevében fergetegesnek leírnom! Köszönjük az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítványnak, hogy megismertette velünk ezt a tehetséges csapatot, teli értékekkel és mondanivalóval.