Emlékezetes marad a harmadik Kincses tábor is!

/ Gruber Enikő /
gruber.eniko képe
Évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Sydney-ben megszervezésre kerülő Kincses tábor, ahol a gyerekek a sok játék mellett szórakozva tanulhatnak, és minőségi időt tölthetnek el barátaik társaságában.
A tábori zászlóElkészült a közös kincsesdobozKincskeresés közbenA tábor résztvevői

   Már hatvanhat éve működik a Sydney-i Magyar Református Egyház, melynek jelenlegi lelkipásztora, Péterffy Kund, nemcsak Sydney-ben, hanem az új-dél-walesi állam és az ausztráliai fővárosi területhez tartozó közösségekben is teljesít szolgálatot. Munkája igen sokrétű, de az egyik legfontosabbnak a fiatalok megszólítását tartja. Feleségével, Rékával, ennek jegyében működtetik már tizenöt éve a Vasárnapi Iskolát, ahol bibliai történeteket, népi játékokat és különböző magyarságismereti anyagokat sajátíthatnak el a gyerekek.

    A Magyar Állam Kőrösi Csoma Sándor Programja által kiküldött ösztöndíjasai, Kormány Gergely, Gazdag Alexandra, Gruber Enikő és Szabados Tamás, nagy segítséget jelentenek számukra is, hiszen velük közösen már harmadik éve sikerült megszervezi a Kincses tábort. E háromnapos összejövetel jó lehetőség arra, hogy a gyerekek anyanyelvi közegben legyenek, és közben játszva ismerkedjenek meg Jézus tanításaival. Az idei év mottója Máté evangéliumából származott: „Ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is” (Mt 6,21) A tábor, melynek helyszínét a sydney-i cserkészek biztosították, a téli iskolaszünet alatt zajlott, így magas volt a részvételi arány. Átlagosan napi negyven gyermek vett részt a foglalkozásokon, és ezen felül körülbelül még tíz felnőtt fáradozott azon, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön. A programok igen változatosak voltak. A néptánc és a szabadtéri játékokon kívül, ahol a gyerekek levezethették mozgásigényüket, a szervezők külön odafigyeltek arra, hogy mentálisan is gazdagodjanak. E célt szolgálta a napi igehirdetés, a tálentumokról és a gazdag ifjú történetéről szóló példázatok előadása, illetve az énektanulás és mesemondás is. A tábori hangulatot Kormány Gergely ösztöndíjasnak köszönhetően, az élő zene tette meghittebbé, ugyanakkor ezáltal a gyermekek közelebbről is megismerkedhettek egy hangszerrel, a gitárral. A fő hangsúly egyértelműen azon volt, hogy minden korosztály jól érezze magát, és boldogan, feltöltődve fejezze be a tábort. Mivel az egész rendezvény tematikája a kincs volt, ezért mindenki készített egy dobozt, amibe a három nap alatt alkotott, számára értékes dolgokat rejthette. Érdekes volt megfigyelni, hogy kinek mit is jelent a szó: kincs. Mindezt rajz formájában is meg kellett fogalmazniuk, amiken még inkább felfedezhető a különböző látásmód. Igyekezetüket a szervezők egy verseny keretében értékelték, és két győztest választottak, akik jutalmul díjmentesen vehetnek részt a következő táborban.

   A világ tele van kincsekkel, csak erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A mi feladatunk azok felkutatása, hiszen gyakran rejtve vannak. Sokszor nem egyértelmű a megtestesülésük, de ha igazán hiszünk benne, akkor rábukkanhatunk. A gyermekek, és a belőlük merített energia egyike a legnagyobb értékeknek a Földön. Köszönjük, hogy e három nap alatt mindezt mi is megtapasztalhattuk, és általuk munkánkban, mely feléjük is irányul, még elhivatottabbá válhattunk.