Az ápolók nemzetközi napja

Május 12.

/ Kőszegi Blanka Zoé /
koszegi.blanka.zoe képe
Köszönet kifejezése az ápolóknak és nővéreknek fáradtságos munkájukért.

Ebben a mostani koronavírusos helyzetben az Árpád Idősek Otthonában dolgozó nővérek és ápolók munkája sokkal nehezebbé és stresszesebbé vált. Ezért elhatároztuk a lakókkal, hogy valamivel szeretnénk meghálálni a munkájukat. Erre nagyon jó alkalom volt május 12-e, az ápolók nemzetközi napja. Ezen a napon ünneplik az egész világban az ápolókat, nővéreket. 1820-ban e napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki az 1853-1856-os krími háborúban végzett munkájával szerzett hírnevet.

Már két héttel május 12-e előtt próbáltuk kitalálni, hogy mivel is fejezhetnék ki az idősek köszönetüket. Felmerült egy műsor készítésének gondolata, amelyben énekekkel, versekkel adnának hálát ápolóiknak. Ez azonban nem bizonyult a legjobb ötletnek, mert nem láthatta volna minden érintett a műsort. Így arra az elhatározásra jutottunk, hogy képeslapokat fogunk készíteni, így senki nem marad ki.

Először a szöveget találtuk ki, ami a képeslap belsejébe került. Minden lakó, aki részt vett a programban kapott egy papírt, amire felírta egy mondatban, hogy ő hogyan mondana köszönetet. Miután elkészültek a feladattal, összegyűjtöttem a lapokat és egyenként felolvastam őket. Majd közösen próbáltunk ezekből a mondatokból összegyúrni egyet, ami nem hosszú, de mégis kifejezi az ő hálájukat. A szöveg a következő lett:

„Hálásan köszönjük ápolóinknak és gondozóinknak a szívvel-lélekkel végzett munkájukat. Köszönjük a jóságukat, figyelmességüket, hogy minden időben segítségünkre vannak. Köszönjük, hogy törődnek velünk és hálásak vagyunk arany kezükért. Isten áldását és oltalmát kérjük életükre.”

A kész írást lefordítottuk angolra is, hogy azok a dolgozók is értsék, akik nem beszélnek magyarul. Végül a díszítés következett, a lakók nagy türelemmel készítették el mind a negyven darab képeslapot.

Amikor elérkezett május 12-e, az aznap dolgozó ápolóknak és nővéreknek személyesen adták át az idősek az ajándékot. A többi dolgozót pedig következő szolgálata alkalmával saját fiókjában várta a meglepetés.

Úgy gondolom mindenkinek sikerült mosolyt varázsolni az arcára, azoknak is, akik készítették a képeslapokat és azoknak is akik kapták ezeket.