Táncház és zenetanulás Austinban a Tiszta Forrás Zenekar tagjaival

/ Pintér Vera /
pinter.vera képe
Első alkalommal jártak magyarországi zenészek Austinban.

Austin városába látogatott Albert Sándor Szilárd és Havasréti Pál, a Tiszta Forrás Zenekar tagjai, kiegészülve Bálint László Domonkossal, a San Franciscóban tevékenykedő ösztöndíjassal, így alkottak egy zenekart egyhetes itt tartózkodásuk alatt. Hétközben Szilárd hegedű-, Pál bőgő- és tekerő-, Domonkos pedig brácsaoktatással csiszolta tovább a helyi zenekar, a Lélek Banda tudását, illetve más, magyar népzene iránt érdeklődő zenészek is lelkesen ellátogattak óráikra.

    

Hétvégén több táncos eseményre is sor került. Péntek este moldvai táncházat tartottunk, szombaton pedig magyar táncházat, mindkét estén a táncanyagok rövid ismertetésével, tánctanítással és élőzenével. Mindkét program nagy népszerűségnek örvendett!

    

Vasárnapi ráadásként a szokásos gyermek néptáncfoglalkozás a zenekar tagjainak jóvoltából élőzenére történt, illetve a gyerekeknek kis koncert és „hangszersimogató” is volt a azzal a céllal, hogy megismerkedjenek közelebbről a hangszerekkel, kipróbálhassák azokat, esetleg később maguk is kedvet kapjanak a zenéléshez.

     

Az események a frissen megalakult fiatalos néptáncos szervezet, a Hajnalcsillag, a helyi népizenekar, a Lélek Banda, a Csárdás Hungarian Dancers of Austin, illetve az International Folk Dancers of Austin közös összefogásából jött létre. Ritka, és nagyon kivételes alkalom volt az itteniek számára, hogy Magyarországról érkező zenészektől tanulhattak, a táncosok pedig az ő színvonalas játékukra táncolhattak.