Különös húsvéti ünneplés a garfieldi magyar közösségben

/ Retkes Kincső /
retkes.kincso képe
Az idei húsvéti ünnepkör mindenki számára emlékezetes marad, hiszen nem volt lehetőségünk olyan módon ünnepelni, mint ahogy megszoktuk. A garfieldi magyar közösség azonban igyekezett a legtöbbet kihozni a megváltozott helyzetből.
Közös gyermekkeresztúton vettünk résztKülön, mégis együtt festettük a tojásokatOnline tartott bábelőadás a kiscserkészeknekRengeteg család részt vett az online locsoláson

A Szent István Római Katolikus Közösség vezetője, Balogh László minden ünnepi szentmisét, pénteki keresztutat megtartott az üres templomban, amit a közösség tagjai interneten keresztül követhettek otthonról. Minden közvetítésnek körülbelül 400 nézője volt, s nemcsak a New Jersey-ből, de Észak-Amerika minden tájáról követték a magyar nyelvű szertartásokat.  

A garfieldi cserkészcsapatok sem mondtak le arról, hogy ha más formában is, de közösen tudjanak felkészülni az ünnepre. Nagypénteken a családok összegyűltek egy videókonferencia keretében, hogy közös, kifejezetten gyermekeknek szóló keresztutat járjanak. A cserkészvezetők állomásról állomásra bemutatták Jézus Krisztus szenvedését, a résztvevők pedig együtt imádkoztak és énekeltek.  

Nagyszombaton a hagyományoktól eltérően cserkészfoglalkozást is tartottak. Minden őrs külön foglalkozott az ünneppel. A kisebbeknek virtuális mese és báb foglalkozás keretében meséltek a húsvétról, a nagyobb lányok közösen festettek tojást – persze mindenki otthon, a kamera előtt. A fiúk pedig saját locsolóverset írtak, majd megjelentek a lányok videó-őrsi gyűlésén, hogy el is mondhassák azokat.  

Húsvéthétfőn – a munkanap ellenére sok cserkészcsalád és érdeklődő gyűlt össze, hogy kicsik és nagyok internetes locsoláson vegyenek részt. Minden résztvevő szépen felöltözött az ünnep iránti tiszteletből  mintha csak személyesen találkoztunk volna. A fiúk szép, hosszú locsolóverseket mondtak, a legfiatalabb locsolónk, alig 2 évesként is vállalkozott, hogy bemutatja tanult versikéjét. Néhányan saját költeményt szavaltak, melyet direkt erre a különös, világhálón történő locsolásra írtak. A lányok sem készültek kevesebbel. Előző napokban ők is elkészítettek a hagyományos hímes tojásokat, s minden locsolónak külön megmutatták melyik tojást adnák neki, ha lehetőségünk lett volna személyesen is találkozni. A locsolóversek között húsvéti meséket hallgathattak a gyerekek, majd közös népdalozással zártuk a találkozást.  

Késő este a vezetők gyűltek össze, hogy megnézzék az előző évek locsolásáról készült videókat, s együtt elevenítsek fel ennek a szép hagyománynak a különleges pillanatait.