Megjelent az Ungarn-Jahrbuch 32. kötete

/ Gordos Katalin /
gordos.katalin képe
A hungarológia, a magyarságtudomány, a magyar mint idegen nyelv módszertana az a terület, amelyről Magyarországon sem jelennek meg százával tanulmányok. Ezért is érdemes nagy figyelmet szentelni a Müncheni Magyar Intézet által megjelentetett Ungarn-Jahrbuchnak, amely 2016-ban német nyelven 459 oldalon közöl tanulmányokat magyar történelmi, társadalmi, kulturális témában.
Ungarisches Institut MünchenUngarn JahrbuchUngarn Jahrbuch a polcontöbb Ungarn Jahrbuch

A még ma is rendszeresen kiadásra kerülő folyóiratok között meg kell említeni a Hungarológiai Évkönyvet és a THL2-t (Teach Hungarian as a second language), amelyekben magyarul olvashatunk a magyar nyelv és kultúra tanításáról, módszertani műhelyeiről, az újonnan megjelent szakirodalomról, tananyagokról.

A 47 éves múltra visszatekintő, német nyelvű Ungarn-Jahrbuchot a magyarságtudomány nemzetközi kiadványának szánva Georg Stadtmüller alapította 1969-ben a Müncheni Magyar Intézetben. 1990-ig különböző kiadókat bíztak meg, míg 1991-től a Müncheni Magyar Intézet magára vállalta a kiadványozással kapcsolatos összes feladatot. Egy 15 fős nemzetközi kiadóbizottság támogatja a munkát. A 26. kötettől kezdve (2002/2003-tól) az Interdiszciplináris hungarológia folyóirata (Zeitschrift für interdisziplinäre Hungarologie) alcímet viseli a kiadvány.

A történelem, kultúra, politika, társadalom és tudomány területét lefedő munkák határokon átívelő együttműködést igényelnek a különböző tudományágakat magában foglaló hungarológia szakembereitől. Az írások a középkortól kezdve a jelenkorig minden korszakot érintenek. A folyóirat rovatai: Értekezések, Kutatások, Közlemények, Előadások, Könyvismertetők, recenziók, Krónika.

A kiadásért Dr. K. Lengyel Zsolt, a Müncheni Magyar Intézet Egyesület elnöke a felelős, szerkesztőtársai: Florian Bucher, Busa Krisztina, Ralf Thomas Göllner és Mihai Márton. A most megjelent 32. kötetben összesen 45 szerző munkája szerepel: 25 magyar, 17 német, két román és egy francia szerző tollából származnak az írások.

Jelen kiadás témáiból álljon itt néhány cím, mely kitűnően mutatja az Ungarn-Jahrbuch sokoldalúságát, összetett profilját, jól példázza a hungarológia interdiszciplinaritását:

  • Károly király és a pápaság diplomáciai kapcsolata XXII. János idején

  • Német-magyar kapcsolatok a porcelángyártásban a 20. század első felében

  • Angela Merkel és Orbán Viktor érveléstechnikájának politolingvisztikai elemzése a 2015. február 2-i budapesti sajtókonferencia alapján

  • A szatmári nemesfémbányászat Báthory Gábor erdélyi fejedelemsége idején (1608-1613)

  • Gróf Klebelsberg Kuno bécsi öröksége

  • Tudósítás a Saul fia regensburgi vetítéséről (2016. június 15.)

A nyomtatás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.