Egy magyar gimnázium Németországban...

/ Munkácsy Katalin Fruzsina /
munkacsy.katalin.fruzsina képe
Immár tíz éve zárta be kapuit a Kastli Magyar Gimnázium. Bár manapság a nem Magyarországon élő magyarok sem ütköznek korlátokba, ha Magyarországra szeretnének utazni, esetleg ott tanulni vagy élni. Mégis megfogalmazódott többekben a gondolat, hogy az űrt, amit Kastli maga után hagyott, talán pótolni kellene. Emiatt az iskola véndiák egyesülete, a Burg-Kastl Alumni egy felmérést indított: Lenne-e érdeklődés, igény egy Németországban működő magyar középfokú tanintézményre?
fellépés: Meisteringerhalle, Nürnberg 1967 cserkészélet 1966Ballagás 1971kollégiumi élet

A Burg Kastl Magyar Gimnázium 1958 januárjában nyitotta meg a kapuit diákjai előtt.  Ezek a kapuk egy 1098-ban alakult bencés kolostor várépületébe nyíltak ki, és egy magyar világba vezettek. Ez a magyar világ nemcsak az 1956-os forradalmat követően a nyugatra menekült magyar fiataloké volt, hanem a második világégést követően tengerentúli vagy európai emigrációba kényszerült magyarok leszármazottaié is. Az iskola 2006-os bezárásáig mintegy 4000 diák fordult meg itt, volt, akik csak 1-2 évet vagy hónapot töltött az internátusban, de olyan is, akinek 8-10 évig Kastli jelentette az otthont. Hozzávetőleg 1300-an tettek érettségi vizsgát, így ők ezzel a bajor érettségivel egyenértékű, Németországban és az Egyesült Államokban is elfogadott bizonyítvánnyal kezdhették meg fiatal felnőtt életüket.

Az iskola életre hívása és üzemeltetése sokak vállán nyugodott: a Német Szövetségi Köztársaság, a bajor tartományi vezetők, a helyi egyházszervezetek és német segélyszolgálatok (Caritas, Innere Mission, Deutsches Rotes Kreuz) magyar oldalról pedig az emigráns magyar Katolikus Egyház, a külföldi magyar egyesületek és természetesen a magyar szülők nagyvonalú támogatásával érhette meg a gimnázium a 47 tanévet. Az intézmény kifejezetten a magyarság értékeit, kultúráját közvetítette, ennek ellenére – vagy épp ezért – nem csak magyar diákjai voltak. Magyar felmenőkkel nem büszkélkedhető amerikaiak, németek, osztrákok, svájciak is tanultak és megtanultak magyarul Kastliban! 

Azonban az iskola nem pusztán a magyar nyelv elsajátítására és mindennapi használatára adott lehetőséget a tanulóknak. A magyarság értékei, kultúrája nem csak intézményes keretek között lett közvetítve: a cserkészetnek, focicsapatnak, néptánccsoportnak köszönhetően, valamint a nemzeti ünnepekre való megemlékezéseknek hála egy erős magyarságtudat plántálódott vagy épp kapott erőre az iskola diákjaiban. A diákság körében igen erős közösségi szellem alakult ki. A minden ember számára sokat jelentő fiatalkori években a „kastlisok” életre szóló, országhatárokat, kontinenseket átívelő barátságokat kötöttek. Bár egyik-másik kapcsolat intenzitásából a távolság, a mindennapi teendők, az élet sodrása visszavet, egy-egy alkalomnak köszönhetően (például a világ minden táján megrendezett törzsasztalokon vagy az éves pünkösdi találkozón az egykori iskola épületében) ezek a barátságok újra erőre kapnak és a beszélgetések, viccelődések, nosztalgiázások ugyanott folytatódnak, ahol abbamaradtak.
Az évtizedek és a történelmi idők változásával Kastli arculata is változott: egy időben igen nagy hangsúlyt kaptak a természettudományok, később a nyelvekre került a fókusz. 1990 után az iskola elnyerte a „Europäisches Gymnasium” elnevezést, mely prominens címet ez időben, Németországban mindössze öt iskola viselhetett.

Immár tíz éve zárta be kapuit a Kastli Magyar Gimnázium. Bár manapság a nem Magyarországon élő magyarok sem ütköznek korlátokba, ha Magyarországra szeretnének utazni, esetleg ott tanulni vagy élni. Mégis megfogalmazódott többekben a gondolat, hogy az űrt, amit Kastli maga után hagyott, talán pótolni kellene. 
Emiatt az iskola véndiák egyesülete, a Burg-Kastl Alumni egy felmérést indított: Lenne-e érdeklődés, igény egy Németországban működő magyar középfokú tanintézményre? Ez az iskola egy Németországban, Magyarországon és az Egyesült Államokban is elfogadott végzettséget adna, mellyel annak birtokosa különbözeti vizsga letétele nélkül jelentkezhet felsőfokú tanintézménybe a fenn megnevezett országokban. Két-három nyelv anyanyelvi szintű elsajátítása mellett arra is nyílna lehetőség, hogy a világ minden tájáról származó – főleg magyar gyökerekkel rendelkező – fiatalok között barátságok szülessenek. De a legfontosabb talán, hogy ez az iskola mind ezek mellett - Kastli örökén - a magyarság kincseinek továbbadásán dolgozna. A magyarság itt közvetített értékei kis téglákként a diákok értékrendszerének alapköveit alkotnák. Erre a fundamentumra pedig egy eredményben és tisztességben gazdag élet építhető – ahogy azt száz meg száz kastlis életút mutatja.

Kedves Olvasó! Ha Ön gyermeke, unokája miatt érdekelt lenne egy ilyen iskolában, kérem, segítse a Burg-Kastl Alumni Egyesület igényfelmérő munkáját, és töltse ki az iskola alapítására vonatkozó rövid, öt kérdésből álló kérdőívet, melyet ide kattintva ér el. A kérdőívre fordított idejét és válaszait a Burg-Kastl Alumni nevében előre is köszönjük!