Koeksisters 1.0

/ Halász Ferenc /
halasz.ferenc2025 képe
A cím egy Dél-Afrikában közkedvelt fánkfélét takar, amelynek gyökerei Malájföldig nyúlnak vissza, ahonnan sok-sok évszázada munkáskezek ezrei érkeztek az országba. S nemcsak szívósságukat, hanem konyhájukat is magukkal hozták, amely keveredve a vidék európai és a fekete-afrikai eredetű lakosainak gasztronómiájával, fontos alkotóeleme lett annak a sokszínűségnek, amely Dél-Afrikát annyira jellemzi.
KoeksistersKoeksistersKoeksistersRina Loader

Egy nemzet és egy kultúra megismerésének, megélésének kevés kellemesebb és egyszerűbb módja van, mint ételeinek végigkóstolása. Ha ezzel most nem is szolgálhatunk teljes terjedelemben, szeretnénk kedves olvasóinkat meglepni a Koeksisters receptjével, amely akár nagyszerű és viszonylag egyszerű last-minute tipp is lehet, ha húshagyó kedden – a réges-régi közép-európai szokást követve – fánkot szeretnénk enni, de közben szívesen kipróbálnánk valami újat is.

Hozzávalók:

Szirup:

  • 250 ml víz
  • 625 ml (fehér) kristálycukor
  • 12,5 ml citromlé (megakadályozza a kikristályosodást)
  • 5 ml vaníliaesszencia

Tészta:

  • 375 ml finomliszt
  • 4 és fél teáskanál sütőpor (nem elírás!)
  • negyed teáskanál só
  • 20 g vaj
  • 150 ml tej
  • kb. 750 ml étolaj (lehetőleg repce)

Elkészítés:

A szirup elkészítése
Az első lépés a szirup elkészítése. Úgyszólván minden ezen áll vagy bukik. Öntsük a vizet és a cukrot egy fazékba, majd lassú tűzön forraljuk fel, közben kevergessük folyamatosan, amíg minden szemcse fel nem oldódik. Hét perc forralás után vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a citromlevet és a vaníliát. A vanília mellett vagy helyett például fahéjjal is ízesíthetjük, de a lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan. A kész szirupot két tálkába egyenlő arányban osszuk szét, tegyük be a mélyhűtőbe, és hűtsük le annyira, hogy éppen csak ne kezdjen sűrűsödni. A két tálkát felváltva használjuk: amikor az egyikbe éppen nem mártunk fánkot, tegyük vissza a hűtőbe.

  1. A tészta elkészítése
    Szitáljuk a lisztet, a sót és a sütőport egy keverőtálba. Morzsoljuk bele a kis kockákra vágott vajat, majd adjuk hozzá a tejet, és gyúrjunk tésztát a hozzávalókból. Kerüljük a pihentetést, mert a sütőpor már működésbe lépett!

  2. A tészta formázása
    Nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vastagságúra. Vágjunk belőle tetszőleges hosszúságú, 1 cm széles csíkokat, majd fonjuk meg őket hármas fonattá. Egy másik lehetőség, hogy egy 3 cm széles csíkot vágunk, amelyet kétszer bemetszünk egyenlő távolságra úgy, hogy legfelül nem vágjuk át – ezt a csíkot fonjuk meg.

  3. A fánkok sütése
    A fánkokat forró (180–190°C-os) olajban, körülbelül hármasával, mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Amint kiemeltük az olajból, azonnal a szirupba helyezzük őket. Hagyjunk időt, hogy jól megszívják magukat, majd a szirupból kiemelve csepegtessük le őket. Ha nincs úgynevezett tortarácsunk, a sütőrács is megteszi, ha a munkalapra helyezzük.

    Alternatív elkészítési mód: a sütőben is megsüthetjük. A kész fonatokat mártsuk meg olajban, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokos – lehetőleg légkeveréses – sütőben süssük aranybarnára. A szirupos eljárás ebben az esetben is változatlan.

  4. Tárolás
    Hűtőben tároljuk – de valószínűleg úgysem fog sokáig tartani! 

A fenti recept Rina Loader-től, a Bécsi Egyetem afrikaans (dél-afrikai holland) professzorától, kedves tanárnőmtől származik. (A képen legutóbbi könyvének egy dedikált példánya látható, amelyet most – átmeneti – búcsúajándékként kaptam tőle.) Büszke vagyok rá, hogy az afrikaans-oktatás nemzetközi szinten egyik legjelesebb képviselője tanított e nyelvre, amelyet 5 millió anyanyelvi és 10 millió nyelvtanuló beszélője a magyar nyelvvel lényegében egy ligába emel!

Jelképes számomra, hogy első, a honlapon közzétett írásom egy afrikaans szóval kezdődik, amely ráadásul egy ízletes nyalánkságot takar. Miként a Koeksisters receptje, úgy maga az afrikaans nyelv is kultúrák izgalmas egyvelege, amely remélhetőleg egyúttal közelebb is hozza egymáshoz azokat az embereket, akik használják!

Jó étvágyat!