Szent Miklós nyomában a chesteri Tanodában

/ Szabó Ágnes /
szabo.agnes képe
Az igazi tél számomra minden évben december első ünnepével, a Mikulás várásával kezdődik. Hideg van, esik hó, Minden fehér, s lassan a téli szünet is elérkezik az iskolában tanárnak, gyereknek egyaránt.
Chester, MikulásChester, Mikulás, TanodaChester, Mikulás, Balassi-füzetekChester, Mikulás-fej

Idén a jól megszokott menetrendem felborult kissé, hisz Chesterben se hó, se igazán hideg, de még a Mikulás sem akkor és úgy érkezik, ahogy Magyarországon. Így a Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda első decemberi foglalkozásán körbejártuk a gyerekekkel Szent Miklós legendáját. A közös mesehallgatás után nagy lendülettel vetették magukat a feladatok közé. A Balassi-füzetek Ünnepek című részében mind a három korosztályunknak - ovi, alsós és kiskamasz - találtunk megfelelő elmélkedést. A hangképzés, betűtanulás, helyesírás most sem maradhatott el, de az éneklés azért nagyobb hangulatot teremtett. Először is a Nótafánkról a „régi" dalokat végigvettük, majd tanultunk a Mikulásról és a Karácsonyról pár újat is.

Pihenésként az egyik frissen 7 éves tanodásunkat, Kádár Glóriát köszöntöttük nagy szeretettel és finom sütivel!

Kis pihenő és szabad játék után a kézműves foglalkozás alkalmával természetesen Mikulás-fejet készítettünk nagy fehér szakállal és mosolygós arccal. Jobbnál jobb alkotások születtek, amiket a gyerekek gondosan a MeseLádájukba rejtettek el.

Miközben készültek a vidám szimbólumok, újra megbeszéltük az olvasott Szent Miklós történetet, s az angol és magyar szokásokat, hasonlóságokat és különbségeket.

A gyerekek többsége azon a véleményen volt, hogy mindegy mikor jön és mit hoz a Mikulás, csak találkozhassanak vele idén is!

Igen, a gyermeki fantázia szerencsére nagyon toleráns. Talán tanulhatna tőlük sok felnőtt is - néha..., mert Ady Endre szavaival élve:

"De jó volna játszadozó 
Gyermek lenni. 
Igaz hittel, gyermek szívvel 
A világgal 
Kibékülni, 
Szeretetben üdvözülni."