„Szállást keres a szent család"– a kölni magyar gyermekek adventi előadása

/ Palotai-Farkas Júlia /
palotai.farkas.julia képe
December 17-én 11 órakor kezdődött az a műsor, amelyre a Kölni Magyar Suli diákjai, illetve a Kölni Magyar Óvoda ovisai már hónapok óta készülnek. Az előadás célja nem csak az volt, hogy közösen, ünnepi hangulatban készüljünk karácsonyra, hanem az is, hogy a gyerekek a szülőknek és tanároknak megmutathassák, mennyit fejlődtek az elmúlt időszakban a magyar nyelv gyakorlásában.

Mindig öröm a gyerekek között lenni, főként akkor, ha sokan vannak – arról már nem is beszélve, ha műsort adnak elő. Ezért is volt olyan jó részt venni ezen a szép decemberi szombaton, Kölnben, a St. Aposteln plébánia nagy termében a 20 óvodás és 27 iskolás előadásán. Mivel csak kéthetente van ovis foglalkozás és tanítás a magyar gyerekeknek, így már nagyon korán, hónapokkal ezelőtt megkezdődtek a próbák a decemberi műsorra. A sok munka pedig nem volt hiába való, a közel másfél órás műsor gyönyörűre sikerült.

                             

Lukács József atya köszöntője után először az óvodások adták elő, amivel készültek: téli, karácsonyi verseket és énekeket hallhattunk, időnként még táncra is perdültek. Mindenki saját készítésű hóember fejdíszben lépett színpadra. A nagyobbak önállóan is mondtak egy-egy versszakot a versekből, amelyet ügyesen adtak elő a közönség előtt. 

    

Az ovisok után az iskolások műsora következett. Az előadás egy énekkel, illetve egy állatmese előadásával indult, amelyet a legifjabb diákok mutattak be. Ezt követően karácsonyi versek és zeneszámok váltották egymást, sokféle hangszer megszólalt: gitár, zongora, klarinét, furulya, hegedű. A műsort egy rövid betlehemes játék eljátszásával és egy közös énekkel zárták a gyerekek.

        

A program nagyon színvonalas volt, igazi „előkarácsonyt" csempészett advent utolsó napjaiba. Jó volt látni, ahogyan ügyesednek a gyerekek a magyar nyelv használatában, illetve a különböző hangszereken való játékban. A szülők örömmel vették, hogy láthatták gyermekeiket fellépni, a tanárok pedig büszkén figyelték, ahogy munkájuk gyümölcse beérik.

     

Az előadások után kiosztották a Suliújságot, amelybe a gyerekek által a gyerekek számára írt cikkek kerültek. Egy kis terülj-terülj asztalkám is kialakult a műsor végeztével, így még egy rövid kötetlen együttlétre is sor került.

Nagy ajándék egy ilyen közösség, ahol a gyerekek kipróbálhatják magukat, ahol mindenki annak drukkol, hogy minél jobban sikerüljön a verset elmondani, de az elfogadó környezet miatt az sem probléma, ha valaki hibázik. Szülők és tanárok egyaránt meghatódva tekintettek csemetéikre. Az előadás és a magyar nyelvű oktatás évről-évre növekvő igényét és sikerét is tükrözi, hogy a rendezvényen már szűkösnek bizonyult a St. Aposteln plébánia nagyterme, így valószínűleg jövőre már egy tágasabb helyiségre lesz szükség.