Nürnbergi Táncházak

Felnőtt és gyermektáncház élő muzsikára

/ Tóth-Pál Zoltán /
toth.pal.zoltan képe
2018. április 20-án a „Tűzvirág” Néptáncegyüttes nyitotta ki kapuit, s Körtvélyesi Anna néptáncpedagógus vezetésével Moldvai és Dél-alföldi táncházat tartott. 21-én a Nürnbergi Magyar Gyerekcsoport szervezésével, szintén Körtvélyesi Anna vezetésével táncolhattak a legkisebbek szüleikkel egyetemben.
FelnőttáncházÖlbeli játékokGyermektáncNürnbergi Magyar Citerazenekar

A felnőtt táncházban jó volt újra látni a régi néptáncosokat, de az új arcok sajnos hiányoztak. Így családias hangulatban, egymást megvendégelve süteménnyel, no meg némi itallal kitűnő hangulat alakult ki. Az újonnan alakult zenekar, „Kiss Balázs és bandája” fergetegesen muzsikált a táncosoknak. Kiss Balázs, a „Tűzvirág” Néptáncegyüttes oszlopos tagja ütötte a bőrt, Imre György fújta a furulyát, s Tóth-Pál Zoltán KCSP-s népzenész verte a kobozt a táncosok talpa alá. Szünetben a jóhangulatú, tréfás beszélgetés mellett éneket is tanítottak a zenészek, s a Nürnbergi Magyar Citerazenekar kis műsorával is megénekeltette a közönséget. A dél-alföldi muzsikát magyar tekerőn Tóth-Pál Zoltán fáradhatatlanul recsegtette a tánc ritmusára, s Körtvélyesi Anna néptáncpedagógus jól megdolgoztatta a táncos lábakat.

Másnap a gyermekek kerültek a központba. V. Zombory Anikó és Horváth Bea, a Nürnbergi Magyar Gyerekcsoport önkéntes szervezői igazán kitettek magukért, aminek meg is lett a kézzelfogható eredménye. A ragyogó napsütés ellenére is sikerült a családokat becsalogatni a terembe. Már kezdettől zsúfolásig megtelt a kézművesasztal, s sorra készültek a rece-ficék, mákcsörgők és a virágos fűzfakoszorúk V. Zombory Anikó instrukciói nyomán. Aki már elkészítette a neki igazán tetsző tárgyat, a Nürnbergi Magyar Citerazenekar hangszereivel ismerkedhetett meg közelebbről. Horváth Bea meg olyan „terüljasztalkát” teremtett, amin mindenki megtalálhatta kedvenc süteményét, palacsintáját. 

A táncház első felében Körtvélyesi Anna néptáncpedagógus ölbeli játékaival nyűgözte le a lelkes családokat. Még az apukák sem maradhattak ki a játékos, csiklandozós mondókázásból. Rövid szünet, levegőzés után a hetek óta Vörösné Fail Bernadett vezetésével lelkesen készülő citerások pendítették meg a húrokat, amiből fergeteges mulatság támadt. Előkerült a magyar tekerő is Tóth-Pál Zoltán KCSP-s népzenész jóvoltából, majd ismét a citerazenekar játszott. Anna oly változatosan, játékosan táncoltatta a köteleken ugrálva, seprűvel terelve a kis táncosokat szüleikkel, hogy egyszerűen nem lehetett ülve maradni. Végezetül a tekerő kurbliját tekerve énekelgettek a fáradhatatlan gyerekek.

V. Zombory Anikó a facebook csoportban így köszönte meg a résztvevőknek ezt a csodálatos délutánt: Köszönjük, hogy tegnap velünk táncoltatok! Több, mint 70-en voltunk a délután folyamán az egészen kicsiktől a gimisekig. Igazi élmény volt, hogy ti, szülők is beálltatok táncolni. Külön köszönet minden önkéntesnek és közreműködőnek, akik nélkül nem lehetett volna ezt a programot megszervezni. A Nürnbergi Magyar Citerazenekarnak ez volt az első fellépése gyerektáncházban, de olyan jól sikerült, hogy biztos nem az utolsó.