Móka, kacagás, cserkészet Gold Coaston

/ Tóth Stefany Júlia /
toth.stefany.julia képe
A queenslandi magyar gyerekeknek immár harmadik éve van lehetőségük beállni cserkésznek, ahol egymáshoz, a természethez és magyar értékeinkhez is közelebb kerülhetnek.
GC cserkészei

Nagy örömmel töltött el, amikor tudomásomra jutott még kiutazásom előtt, hogy cserkészcsapat formálódik Gold Coaston és az is, hogy én ehhez hozzájárulhatok mint Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas. Már több mint három hónapja tartok foglalkozásokat minden második héten szombatonként. Az óriási távolságok miatt csak ilyen ritkán szervezhetők a gyerekek foglalkozásai. Csak remélhetjük, hogy hamarosan már minden héten tarthatunk cserkészfoglalkozást a Senior Citizens Club  melletti parkban.

Általában 10 kicsi és nagy gyermekkel foglalkozom. Sok mindent tudnak már a kicsik és a nagyok egyaránt a cserkész életről és  a cserkész világszemléletéről. A Kőrösi Csoma Sándor programon résztvevő elődeim nagyon jó munkát végeztek, hiszen a Gold Coast-i cserkészek tisztában vannak azzal, hogy cserkésznek lenni egy óriási dolog. A cserkész nagylelkű és pozitív gondolkodása mellett Isten-hívő és segítőkész. Mindig résen van, bármi történjen.

Több tábor is van már a hátuk mögött, melyet egytől egyig mind élveztek. Állandóan arról mesélnek nekem és folyton kérdezik, hogy mikor lesz újra diaszpóra cserkész tábor. Szerencsére ez a nap is hamarosan eljön, hiszen szeptember 29-én a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával újra létrejön a Magyar Diaszpóra tábor Queenslandben. Hirdettük a magyar diaszpóra iskola tábort amennyire csak tudtuk. Ennek eredményeként rettentő hamar be is teltek a helyek rá. Így indulunk több mint 30 gyerekkel neki a Sunshine Coast-on a természetnek.

Bizton remélem, hogy a gyerekek a sok tudást, amit a szombati cserkész foglalkozások alatt tanultak, hasznosítják a táborban.  A foglalkozásokon sokat tanulunk a természet és a környezet védelemről, filozofálunk a élet fontos dolgairól. Meglepő, mennyire remek ötletekkel hozakodnak elő és mennyit tudnak ezek a magyar kisgyerekek az életről és üzenetüket magyarul tisztán és érthetően át tudják adni. Nagyon élvezik a komolyabb részét a foglalkozásnak, de azután mindig jön a dalolás, a játék és a futkározás. Ebben az esetben úgy gondolom, hogy a jóból nem árt a sok. Kicsik és nagyok együtt minden játékban benne vannak. Nincsen dedós játék és nincsen unalmas játék. Amíg együtt játszunk, addig minden móka és kacagás.

Kívánom a gyerekek javára, hogy a Gold Coast-i cserkész csapat tovább gyarapodhasson és virágozzon. Szeretném, ha ők is részesei lehetnének egy olyan életen át tartó élménynek, melyből csak és kizárólag nyerhetnek. Ha már messze vannak az otthontól, akkor adasson meg nekik az esély arra, hogy egy ilyen szuper cserkész közösségben időzhessenek. Ahogy nagyobbak lesznek, őrsvezetővé, parancsnokká vagy segédtisztekké érhetnek, melyet még szintén élvezhetnek annak ellenére hogy nagy felelősséggel jár. Saját tapasztalatból tudom, hogy magyar cserkésznek lenni a legjobb dolog, ami történhet az emberrel, legyen az bárhol a földön. És azt is hozzátenném végül, hogy ne féljünk a cserkészettől, ugyanis azt idősebb korban is el lehet kezdeni. Sosem késő a cserkész mozgalomhoz csatlakozni! Nem bánod meg! (Erre szavamat adom.)