A Magyar Kultúra Napja Corkban

/ Gigler Dóra /
gigler.dora képe
Második alkalommal ünnepelték meg az írországi magyarok a Magyar Kultúra Napját Corkban.

Hosszú és fárasztó napokon van túl az írországi ÍrMag Baráti Kör, bár az eredményeket látva mindannyian úgy gondoljuk: megérte a fáradozásokat. Január 21-22-én tartottuk ugyanis Corkban a második alkalommal megrendezett Magyar Kultúra Napját.

A rendezvény előkészületei persze már hónapokkal ezelőtt megkezdődtek. Ötletelések, egyeztetések, meetingek sora vezetett el a január 20-i naphoz, amikor végre birtokba vehettük az épületet. A tavalyi évtől eltérően idén ugyanis a University College Cork (UCC) patinás egyetemi campusán lévő étterem adott otthont az eseménynek. A pénteki nap során csupán megfelelő állapotba hoztuk a helyszínt: kitakarítottunk és átrendeztük a termet úgy, hogy az minden szempontból megfelelő legyen egy ilyen színvonalú eseményhez.

A várva-várt 21-i napon már kora reggel megkezdődött a munka, annak ellenére, hogy a megnyitó ünnepségre csak délután került sor. Az „írmagosok” és a többi segítő kéz reggel 8-tól kezdve takarított, rendezkedett, letakart, felszerelt, összeállított, vagdalt, szögelt és akasztott folyamatosan. A színpadon zajló események mellett ugyanis több kiállítást is megtekinthetek a vendégek.

A teremben eredeti Zsolnay porcelán étkészletet, női díszmagyart és betyár viseletet is bemutattak, valamint Írországban alkotó magyar művészek munkái, például horgolt asztali díszek, papírból készült dizájner ékszerek és kiegészítők, illetve képzőművészeti alkotások is megtekinthetőek voltak. A falakról hol egy kalocsai mintával díszített ruhadarab, hol egy szkíta íj lógott, melyekről az érdeklődők magyarul és angolul is olvashattak. A teremhez vezető lépcsőházat magyarországi nemzeti parkok poszterei, valamint a hazai flóra és fauna védett élőlényeinek tablói díszítették.

A rendezvény megnyitó beszédét Pálffy István, Magyarország dublini nagykövete mondta, aki köszöntötte a hallgatóságot és üdvözölte a kezdeményezést. Őt egy rendhagyó történelemóra követte, melyet Gere Zoltán hagyományőrző és lovasíjász tartott, teljes honfoglaláskori harci ruházatban. Előadásában részletesen és interaktívan bemutatta a harci ruházat részeit, funkcióit, valamint rögtönzött fegyverbemutatót is tartott, melynek során bátor önként jelentkezők próbálhatták ki, hányféleképpen lehet a különböző kardok által elesni egy csatában.

A program folytatásában a korábban a Magyar Kultúra Napja alkalmából meghirdetett versíró-pályázat győzteseinek alkotásait hallgathatták meg a vendégek, ezeket követően pedig Bogdánné Kalló Zsuzsanna és Bódi Gábor, az Írmag Baráti Kör tagjai egy nosztalgikus hangvételű videó-prezentációban bemutatták, hogy készült tavaly az Örökségünk videópályázat különdíját elnyert, írországi videoklipje. A tervek szerint a paksi gyökerű kezdeményezés vezetői is ellátogattak volna a corki rendezvényre, sajnos azonban az utolsó pillanatban meghiúsult az utazásuk. Nagy meglepetésre azonban egy videóüzenetben köszöntötték a írországi magyarokat és külön a videó készítőit. Ez a szép gesztus és az elhangzott kedves szavak láthatóan meghatották a hallgatóságot.

Kis szünet után a program a gálaműsorral folytatódott, mely a koncepció szerint tulajdonképpen az egész hétvége csúcspontja volt, és amely éppen ezért magyar és angol nyelven egyaránt követhető volt. Az eseményre a nagykövet úron kívül Szilágyi Enikő konzulasszony, Peter Zemek, a Corkban évente megrendezésre kerülő Visegrad Film Festival igazgatója, valamint John Kavanagh, Cork város polgármester-helyettese is hivatalos volt. Polgármester-helyettes úr beszédében üdvözölte a helyi magyarságot és örömét fejezte ki, hogy a város sokszínű kulturális életének ilyen aktív alakítói vagyunk.

A műsort a Cork-i Magyar Iskola és Óvoda óvodásai nyitották, akik Móricz Zsigmond: Iciri-piciri című meséjét és körtáncokat adtak elő. Ezt követte a nap legfelemelőbb pillanata, ugyanis a gyerekek a felnőttekhez csatlakozva élőben adták elő a különdíjas hangszerelésű Örökségünk dalt. A kórust gitárok, zongora, dobok, csellók, hegedű és fuvola is kísérte.

Ezt követően Varnyu Kata színművésznő több József Attila verset is előadott, majd komoly- és népzenei darabok következtek Írországban élő magyar előadóművészek feldolgozásában. Zenélt többek között Magyarics Mihály hegedűn, Sebestyén Péter citerán és csellón, Kökény Dalma csellón, Dósa Ildikó fuvolán és furulyán, valamint énekelt Sebestyén Péter és Bogdánné Kálló Zsuzsanna. Vas István József Attila: Érik a fény… című versét szavalta el, Temesvári Krisztina és Gallai Károly pedig dunántúli csárdásokat adtak elő. Az este méltó zárása állófogadás volt, melyen magyaros fogásokat szolgáltak fel a vendégeknek.

A vasárnap teljesen egészében a családoké és a gyerekeké volt. A családi nap alatt kézműves alkotósarkok várták a gyerekeket, akik rajzolhattak, origamizhattak, gyöngyöt fűzhettek vagy akár nemezelhettek is. A délelőtt során zenés és mesés foglalkozás is várta őket, majd az ebédszünet után a legkisebbeknek tartott családi manóringatót Horváth Anita, a Cork-i Magyar Iskola tanítója. Az egész napot pedig egy jó hangulatú néptáncfoglalkozás zárta.

Bár a műsorok színvonala és a szervezés minősége kifogástalan volt, idén sajnos mégis kevesebben látogattak el a rendezvényre, mint tavaly. Ez azonban nem szegte a szervezők kedvét, hiszen a résztvevők teljes mértékben elégedettek voltak a programokkal – inkább máris azon törik a fejüket, hogyan tudnának a jövőben minél több magyart megszólítani. Mindehhez sok sikert és kitartást kívánok nekik, hiszen egy ilyen rendezvényre igenis szüksége van az írországi magyarságnak.