Magyar istentiszteletek Stockholmban és környékén

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
A Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség lelkésze, Molnár-Veress Pál, közel 30 éve teljesít szolgálatot Svédországban. Havonta 13 gyülekezetnél tartanak magyar istentiszteletet. A tiszteletes, feleségével, Szilágyi Enikővel együtt utazik, szinte turnészerűen, hétvégente 4-5 helyszínre. 2017. január végén szintén négy helyszínes körútjukra kísértem őket el, ahol volt lehetőségem megismerni a helyi magyar közösséget. Helyszíneink a következők voltak: Västeras, Eskolstuna, Stockholm, Uppsala.
Mokos Imre karmesterrel, zongoraművésszelFerencz Orsolya ösztöndíjasStockholmi Magyar Ház - Molnár-Veress PálMokos Imre karmesterrel, zongoraművésszel

Gyönyörű, impozáns templomokban jártam, melyek különbözőek a nálunk megszokott, klasszikus templomoktól, de egyszerűségükben, letisztultságukban, néha impozáns jellegükkel mégis gyönyörűek. 

Ezen a hétvégén közel 1200 km-t mentünk. Az utazás kissé fárasztó volt, de a magyar közösségekkel találkozni felemelő érzés. Ezek az alkalmak ünnepnek számítanak a gyülekezetek számára. Egy hónapban egyszer van lehetőség magyar nyelvű istentiszteleten részt venni. Az istentiszteletek szerves része az azt követő szeretet vendéglátás. A helyiek finom süteményekkel készülnek és elmaradhatatlan a kávézás. A svédek a nap bármely szakában isznak kávét, hozzá süteményt. Egy egyszerű, délutáni összejövetelen is elengedhetetlen ez. A magyarok is átvették ezt a szokást.

Az istentiszteleteken a létszám, a részvétel változó. Valamikor 60 ember jön el, máskor 30, nagyobb ünnepeken, nagy városokban még többen. A gyülekezet tagjai várják a tiszteletest és feleségét, megosztják gondolataikat, örömüket, az aktuális problémákat – mindent. Felemelő érzés együtt lenni és egyben szomorú. Távol idegenben, egy maroknyi magyar együtt, akik szomjazzák az együttlétet, a közös gondolatokat, körkülönbségtől eltekintve. Mindegy, hogy honnan érkezett az ember, Erdélyből, Vajdaságból, Magyarországról, a lényeg az, hogy ne feledkezzünk meg egymásról.                              

Nagy öröm volt számomra, hogy Stokcholmban Mokos Imre, erdélyi születésű  neves zongoraművésszel és karmesterrel dolgozhattam együtt, aki több évtizeden át a Kolozsvári Zeneművészeti Egyetem tanára volt. Feleségével, Mokos Magdolna csellóművésszel itt élnek jó ideje Stockholmban. Mokos Imre néhány éve a magyar istentiszteleteken kántori feladatokat lát el. Jó volt beszélgetni, gondolatokat váltani zenéről, életről, magyarságról.

Az istentiszteleteken a világ- és a magyar zeneirodalomból énekeltem.