Könyvtár felújítás a perthi Magyar Házban

/ Trázsi Emese /
trazsi.emese képe
Kihasználva a látogatóktól mentes időszakot a Magyar Ház könyvtárának felújításába kezdtek Perthben. Festéssel, parkettázással és a polcrendszer cseréjével szeretnék megszépíteni a termet.
Könyvtár renoválásKönyvtár renoválás

Az április viszonylag csendesen telt, de így is volt tennivaló. Fogadószervezetem, a Nyugat-Ausztráliai Magyarok Egyesületének könyvtára szép számú olvasnivalóval büszkélkedhet. Maga a könyvtár helyisége tanteremként is szolgál, magyar nyelvet tanulhatnak minden hétfőn és szombaton a felnőttek. A kijárási korlátozás miatt ezek az órák is online oktatás keretében történnek, a könyvek magányosan várják, hogy újra forgassák őket.

Ezt a csendes időszakot kihasználva az egyesület a könyvtár renoválásába kezdett. A tervek szerint a falak festésére és parkettázásra kerül sor, új polcrendszert is terveznek, hogy tágasabb, modernebb és kellemesebb környezetet biztosítsanak az apró helység látogatóinak. Példás, hogy a szakmunkákat a közösség önkéntes szakemberei végzik el. A munkálatok megkezdése előtt időben kipakoltuk a könyveket és a bútorokat. Nem is bántam, hisz egy kis plusz testmozgás sosem árt.

Már a pakolásnál  elkezdtem a szortírozást, mert a polcokon sajnos volt „némi” keveredés a könyvek kategóriáit illetően. Angol nyelvű könyveket is találtam nem kis darabszámmal. Ezekről úgy döntöttek, hogy selejtezésre kerülnek. Listát készítettem és bedobozolva, szépen felsorakoztattam őket.

A könyvtár nagy részét a szépirodalmi könyvek és a gyermekkönyvek teszik ki. De az ismeretterjesztő könyveken keresztül még receptkönyveket is találhatunk benne. A kategorizálás és az angol nyelvű könyvek után egy nagyobb falattal kezdtem, a gyerekkönyveket kezdtem listába szedni. Mivel a fő feladatom a magyar óvoda és gyerektáncpróbák megtartása, így ezek a könyvek remek segítőim lehetnek majd a későbbiekben, ha elakadnék egy-egy órára való felkészülésben. Szerencsére sok régi könyvet megtartottak, de vannak újabb nagyon szép kiadványok is. A régiek között több olyan is a kezembe került, amikre még kiskoromból emlékszem, hogy a gyerekszobám polcain voltak. Ma is megvannak, de évek óta elő sem kerültek a szekrény mélyéről, így egy kis nosztalgiát is belecsempézhettem a munkába.

Mire minden könyv az új, méltó helyére kerül még rengeteg olvasmányt kell átforgatnom. A festés és parkettázás május közepén elkészült. A polcrendszer elhelyezése és a könyvek végleges elrendezése és selejtezése van még hátra. Egy tágasabb, barátságos, olvasnivalóval telt kis terembe érkezhetnek a növendékek a magyar órákra.