Kelownán a legkisebbek is számítanak

/ Jancsó Antónia /
jancso.antonia képe
November 5-én rendezte meg a Kezes-lábas programot a kelownai magyar óvoda, egy egész délelőttöt betöltő foglalkozást a 10 éven aluli gyermekek számára.
magyar.óvoda1magyar.óvoda2magyar.óvoda3

Szeptember elején, a szülőkkel való megbeszélés során felmerült az igény arra, hogy minimum havi egy alkalommal legyen óvodás gyermekeknek is foglalkozás a Magyar Házban. A szülők együttes erővel fogtak neki a szervezésnek, annak érdekében, hogy minden gördülékenyen menjen. A délelőtt során volt néptánctanítás, meseolvasás és kézműves foglalkozás is. Természetesen a bábozás sem maradhatott ki. Egy jól ismert népmesét, A malac és a farkasokat mutattam be bábokkal, amit figyelmesen és csodálkozva, kíváncsi szemmel néztek.

A kézműves foglalkozáson lehetett sünit készíteni, vagy papírsárkányt, de az egyik édesanya segítségével a télre való készülődés megkezdéseként hóembert is ragasztgathattak az ügyes kis kezek. A programok után meleg kakaóval  és lángossal leptük meg a résztvevőket.

Miután mindenki jól lakott, ki lehetett próbálni az udvaron a papírsárkányokat. A szeles időnek köszönhetően a Magyar Ház udvara megtelt színes kis „repülőkkel” és a léleknek jól eső gyermekkacajjal.

Az eseményen tizenöt gyerek vett részt és reméljük ez a szám csak nőni fog. Decemberben a Mikulás is meglátogatja majd az óvodás csapatot és egy hosszabb bábelőadás is készül a téli ünnepekre. E program segítségével már minden korosztálynak lehetősége nyílik magyarul tanulni Kelownán, vagy legalább magyar közegben időt tölteni. Mégis úgy gondolom, a legfontosabbak ezek a kis gyerekek, hiszen bennük kell elültetni a magot, vagy az otthon, illetve az előző években elültetett magot öntözgetni. Mivel ebben a korban a legfogékonyabbak a gyerekek az új nyelvekre, ezért ez egy remek alkalom és kezdeményezés, hogy elsősorban találkozzanak az óvodások egymással és egy fél napig csak magyar szót halljanak.

Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy ilyen lelkes szülőkkel dolgozhatok együtt és hozzájárulhatok a Kezes-lábas program sikeres megszervezéséhez és lebonyolításához.