Karácsonyi ünnepség Corkban

"Az ünnep azé, aki várja"

/ Dr. Merényi Hajnalka /
merenyi.hajnalka képe
Az elmúlt hónapok izgalmas eseményei után – október 23-i megemlékezés, bábelőadás, a Mikulás fogadása – december közepén került sor a Corki Magyar Iskola és Óvoda legnagyobb rendezvényére. A karácsonyi műsor próbái már hetek óta folytak, és izgatott várakozással töltöttek el mindannyiunkat.
Óvodások_meséjePálffy István nagykövet úr és feleségekirályi ajándékokangyalok

Az immár hagyományos karácsonyi ünnepséget 2017. december 17-én rendeztük meg a Cork County Cricket Club épületében. A nézői széksorokat elsősorban az izgatott szülők és rokonok foglalták el, de a vendégek között köszönthettük ebben az évben Magyarország dublini nagykövetét, Pálffy Istvánt és feleségét, Tóth Juditot is.

Az ünnepi műsor első részében az óvodások és az iskolások közös előadását lehetett látni, amelyben adventi mesék és bibliai történetek elevenedtek meg. Ezután Írországban élő magyar művészek léptek a közönség elé: Magyarics Mihály karácsonyi népi énekeket szólaltatott meg hegedűn, Kincses Zoltántól citera- és gitárelőadást hallgathattunk meg, Farkas Tímea énekelt néhány szép karácsonyi dalt, és én is átadtam ajándékomat az iskolai közösségnek – Szabó T. Anna Ünnep című versét mondtam el.

Ezután előkerültek a tombolaszelvények, és ezzel a nap legizgalmasabb részéhez érkeztünk: a szülők és írországi magyar vállalkozók felajánlásából összegyűlt sok-sok ajándék talált gazdára a tombolahúzásban.

Ezt követően kötetlen ismerkedés-beszélgetés-barátkozás közepette elfogyasztottuk a sok finomságot, amit a szülők készítettek, majd mindenki hazaindult, hogy otthon, családi körben várja az ünnepet. Ahogy Szabó T. Anna írja:

S be is mehetsz, vár az ünnep,

és minden zárt ajtót kitár.

A fa alatt angyalok ülnek.

Az ünnep azé, aki vár.”