Karácsonyi ünnepi műsor a vancouveri magyaroknak

/ Ábrahám Dolli Csilla /
abraham.dolli.csilla képe
Összegyűltek a különböző generációk tagjai, hogy a legnagyobb egyetértésben és szeretetben együtt ünnepeljék az év egyik legszebb ünnepét: a Karácsonyt. A vancouveri Magyarok Nagyasszonya Egyházközösség nagyterme ezúttal is szinte zsúfolásig megtelt és az ízletes disznótoros elfogyasztása után mindenki izgatottan várta az ünnepi műsort.
Karácsonyi műsor a Magyarok Nagyasszonya Egyházközösség nagytermébenAz iskolások a Bethlehemes család szeretetteljességét hangsúlyozó ünnepi előadással „ajándékozták” meg a közönséget. Megérkezett a Mikulás isA gyerekek lelkiismeretesen és fáradhatatlanul készültek az ünnepi előadásra

A Szent László Népe Magyar Iskola diákjai és a cserkészek ezúttal sem okoztak csalódást és a tőlük megszokott magas színvonalon, gyönyörű produkciókkal csaltak örömkönnyeket a közönség soraiban ülő édesanyák, édesapák és nagyszülők szemébe. Ezen a napsütötte téli délutánon érezhető volt, hogy a vendégek nemcsak a testüket, hanem még a szívüket is ünneplőbe öltöztették. A szeretet melegével telt meg a Magyarok Nagyasszonya Egyházközösség nagyterme ezen a gyönyörű ünnepi délutánon.

A karácsonyi műsort Dr. Horváth Gabriella, a Szent László Népe Iskola igazgatónője vezényelte le a tőle megszokott kedvességgel és profizmussal. Mielőtt elkezdődött volna az előadás, röviden beszámolt az elmúlt fél év sikereiről és eredményeiről is.

„Amint már tavaly Anyák napján is említettem, elkészült a felújított alagsor, az óvoda padlózata és festése. A nyár és az ősz folyamán szorgos kezek munkálkodásának köszönhetően pedig mára már a hittantermet is átadták. Továbbá készült egy kis terem is, ahol az iskola-óvoda irodai felszereléseit tartjuk, új nyomtató és laptop kapott ott elhelyezést. Két vetítőt is felszereltünk fehér táblákkal: egyet a cserkészteremben, egyet pedig a zöld teremben. A zöld terem pedig frissen le is lett festve, ugyancsak zöldre, hogy a nevéhez hűséges maradjon. Ez a rengeteg munka azonban nem egy ember érdeme, hiszen nagyon sok dolgos kéz járult hozzá. „Sok kicsi sokra megy” - tartja a mondás, főleg, ha olyan lelkes emberek végzik, akik fáradságot nem ismerve a közösség szellemében, a közösség érdekéért együtt dolgoznak. Név szerint nagyon sokan lennének megemlítve, de ezennel szeretném személyesen az iskola és az egyházközösség nevébe is megköszönni mindenkinek ezt az áldozatos munkát.”

Az igazgatónő elmondta, hogy idén is huszonhárom gyerek iratkozott be az iskolába és hálás a Jóistennek, aki ennyi odaadó, kiváló tanárt biztosított az intézménynek. Az iskolában ugyanis nemcsak korcsoportok szerint, de magyar tudásuk szerint külön foglalkozásokat tartanak. Külön csoportjuk van azoknak a gyerekeknek, akik magyart, mint idegen nyelvet tanulnak, velük Molnár Katalin foglalkozik. A következő csoportba a magyarul már beszélő gyermekek írást és olvasást tanulnak, őket Vizi Virág tanítja. A nagycsoportosok pedig már jól írnak és olvasnak, ezért ők már a magyar irodalommal, történelemmel és földrajzzal ismerkednek. Az idei évben Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk című ifjúsági regényét dolgozzák fel Kalmár László és Kalmár Ágnes irányításával. Vannak magyar származású, de magyarul nem beszélő felnőtt tanulóik is, velük Szép Katalin foglalkozik. Az igazgatónő ünnepélyesen megköszönte Balai Anna óvónő munkáját, akit tavaly búcsúztattak, és akire óriási szeretettel emlékeznek a gyermekek. Két új óvónő jelentkezett helyette: Gelban Csilla és Ungár Júlia.

A beszámoló után kezdetét vette a várva várt műsor, amelyre a gyerekek idén is fáradhatatlanul és lelkesen készültek. Bevonultak a szereplők, akik hagyományőrző módon a Bethlehemes család szeretetteljességét hangsúlyozó ünnepi előadással „ajándékozták” meg a közönséget. Előkerültek a subák és a ködmönök és felcsendültek a szebbnél szebb karácsonyi énekek. Az érzések és az érzelmek a középpontba kerültek erre a pár órára és ezt senki sem bánta. Sőt!

Kívánom, hogy mindenki megtalálja a karácsonyi ünnepekre jellemző nyugalmat, békességet és szeretetet az év többi napján is!