II. Walesi magyar koncert Cardiffban

’Sing and dance along’

/ Rozsnyói-Zsolczer Csilla /
rozsnyoi.zsolczer.csilla képe
Idén március 10-én rendezték meg Wales fővárosában, Cardiffban a második Walesi magyar koncertet.
Kodály Violin School diákjaiCardiffi Magyar Gyerekfoglalkozások diákjaiAlun Davies tiszteletbeli konzulTáncház

A koncert idei fő szervezője a Kodály Violin School (Carmarthenshire) volt, melynek vezetője Dorothy Singh, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte tanulmányait. Itt találkozott a Kodály-módszerrel, melyet aztán Walesbe hazatérve művel, oktat és népszerűsít a gyermekek körében. A koncert másik szervezője a Cardiffi Magyar Gyerekfoglalkozások egyik iskolavezetője Sillo Elizabeth volt, aki a műsor összeállítása mellett az est házigazdájaként is közreműködött.

A közös szervezésben megvalósuló koncert Cardiff Bay-ben, a Wales Millennium Centre egyik termében délután 3 órakor kezdődött, először a walesi majd a magyar himnusz eléneklésével. Az eseményen tiszteletét tette Alun Davies tiszteletbeli magyar konzul is, aki nyitóbeszédében a 1848-as magyar forradalom és szabadságharc eseményeit méltatta.

A nyitóbeszéd után egy ’48-as széki katonadalt adtam elő (Este későn megperdítik a dobot), majd a Kodály Violin School walesi tanítványai hegedültek magyar dallamokat (Ha én rózsa volnék) Dorothy Singh zongora kíséretére. Ezt követően Mia Peace énekelt walesi dalokat, majd a Cardiffi Magyar Gyermekfoglalkozásokat látogató gyerekekből alakult music club énekelte el a Tavaszi szél vizet áraszt, és A bundának nincs gallérja kezdetű dalt – Sillo Elizabeth vezetésével –, melybe a lelkes közönséget is bevonták. A továbbiakban színpadra lépett Janet McDonald, valamint Stella Bjoerkman finn énekes hölgy, aki jelenleg a BBC National Orchestra of Wales énekese. Az ő előadásukban walesi és finn dalokat hallhattunk. Mark Jenkins aki a Wales International Academy of Voice énekese, walesi népdallal lepte meg a közönséget.

A másfél órás koncertet egy rövid szünet szakította meg, ahol a résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerkedni, beszélgetni egymással. A szünet után további magyar népdalokat és komolyzenei előadásokat hallhattunk a Cardiffi magyar gyerekek és a Kodály Violin School előadásában. Janet McDonald és Sillo Elizabeth magyar és walesi nyelven előadott duóját, valamint Hope Vaughan-Huges fuvolajátékát is meghallgattuk a második félidőben. A koncert zárásaként a magyar music club vezénylésével a Nád a házam teteje című dalt tanítottuk meg a walesi-magyar közönségnek. A nyelvi akadályok leküzdése céljából mutogatással kísértük a dal tanítását, ami igazi jó kedvre derített mindenkit.

A koncert végén magyar táncházzal zártuk az estet, mely igen nagy sikert aratott. A közös táncolásban örömmel vettek részt mind a walesiek, mind a walesi magyarok. A tánc oktatásában Szilágyi Balázs a University of South Wales hallgatója volt segítségemre.

Az estet Alun Davies szavaival zártuk, aki megköszönte a közel 70 fős közönség részvételét, és a szervezők áldozatos munkáját a koncert létrejöttéért.

Reméljük jövőre is lesz folytatás…