Hímző tanfolyam Brazíliában

/ Molnár Orsolya Anna /
molnar.orsolya.anna képe
Mielőtt Brazíliába indultam volna, azon töprengtem, vajon mi olyan elfoglaltságot, könyvet, érdekességet hozzak magammal, ami minden korosztályt megérint, motivál. A tánc jelen esetben a gyerekek és a fiatalok mozgatórugója, a nyelvtanfolyam minden korosztályt érint, az idősebbek – de sokan a fiatalok is – nagy örömmel fogadták a hímzőtanfolyam ötletét.
hímzőtanfolyamHímzésgyűjteményhímzeshímzés

A tanfolyamra Dr. Illés Károlyné Hímzés mintagyűjteményével készültem, melyet a Hagyományok Háza adott ki. Bevezetőként meséltem röviden a viseletekről, az etnoszemiotikáról, a jellemző színekről, a mintaanyag színesedéséről, amit nagy érdeklődéssel fogadtak, hallgattak. Sok kérdés is elhangzott, főleg a régi és a mai szokások tekintetében: milyen a nők élete most Magyarországon, van-e idejük hímezni? Érdekesnek találták az eltérő társadalmi berendezkedést is, amelyben a nő dolgozik és háztartást vezet, gyereket nevel - nagyon modernnek találták. (Miről nem esik szó, egy hímzőtanfolyamon - nők ha összegyűlnek...)

Kezdésként, mivel a legismertebb a kalocsai formakincs, ezért ezt sajátíthatták el: a textilválasztástól a mintarajzoláson át az öltéstechnikákig. Közben meséltem a kalocsai hímzések történetéről, változásáról is. Nagyon tetszett nekik a mostani „kalocsai-járvány", hogy milyen sokféle formában és helyen jelenik meg ismét a minta. 

Három csoportban összesen két-két alkalommal gyűltünk össze: és, mint régen is, míg a kéz jár, járhat a száj is. Kellemes hangulatú délutánok voltak, szép eredményekkel. Boldog lennék, ha ezt a szokást a későbbiekben is felelevenítenék.