Hamburg - 1956-os megemlékezés

Így emlékezzünk ’56-ra

/ Kövics Kitti /
kovics.kitti képe
Hamburgban az idei évben két részből álló megemlékezést tartottunk. A közönség elsőként a Bolyai Farkas Cserkészcsapat tagjai által adott műsort, majd Dr. Kubassek János előadását hallgathatta meg.
Egykori szereplők, már nézőkDr. Kubassek János - előadóKép a képbenCserkészek előadása

A korábbi évektől eltérően idén a fiatalokhoz, azaz a cserkészekhez is sokkal közelebb került 1956 emléke, és története. Az előkészítő munka nagy része 2018 októberében kezdődött, amikor elkészült a novemberi előadás első tervezete. 

A sok újonc, már az első műsorra felkészülő őrsi gyűlés után lelkesen menetelt a tanult dalokra, bár a szöveges részek ekkor még egészen döcögősen mentek.

A következő héten néhányan hiányoztak, de ennek ellenére folytattuk a gyakorlást, tanulást. A tanult dalok már koreográfiát is kaptak, és a szöveges rész végéig is eljutottunk. Ekkor már a műsor eleje egész jól, de vége még kevésbé tökéletesen ment.

Egész gyorsan elérkeztünk az előadás napjához. Délután már az ajtóban álltak a cserkészek, várták, hogy elkezdjük a főpróbát. Végül kellett még egy fő-főpróba, majd egy rövid fogócska után kezdődhetett a MŰSOR.

 

Elsőkét Brockhauser Sándor egy Simon Zoltán verssel köszöntötte az ünneplőket, melyben mindenkit felhívott a magyar nyelv és magyarságunk büszke megőrzésére. Majd Kövics Kitti köszöntése után elkezdődött a gyerekek műsora. Kínából indulva Amerikán keresztül jutottunk el Európába, majd Magyarországra. Kis hazánkban belehallgattunk több bírósági ítélethozatalba, majd a Corvin-köz felé vettük az irányt. A műsor végén mindannyian tudtuk, és éreztük, hogy milyen nagy dolog az elnyert SZABADSÁG.

Zárásként Kova László: Őrködöm című versét hallgathatta meg a közönség.

 

Ezt követően Dr. Kubassek János tartott előadást „Az 1956-os forradalom menekült magyar tudósai öt világrészen, a Sarkkörtől az Egyenlítőig” címmel. Személyes beszélgetések révén megmaradt történetek mentén nem pusztán a tudósok tudós létével, hanem emberi életekkel és megdöbbentő élet-történetekkel ismerkedhettünk meg.

A tartalmas program után ünnepi színekbe öltözött közös vacsora várta azokat, akiket a másnapi munkavégzés korai kelése, még nem ijesztett el. Köszönet a szép képekért a helyi segítőknek.