Hagyományőrző Jótékonysági Disznóvágás Torontóban

/ Péter Szabolcs /
peter.szabolcs képe
Idén is nagy sikert aratott a Torontóban rendezett Hagyományőrző Jótékonysági Disznóvágás, melyen a helyi magyar szervezetek mellett a közeli települések magyar diaszpórája is képviseltette magát. A hagyományos, hazai ízvilággal készült ételekből másnap több, mint 250 adagot osztott ki a magyar közösség a kanadai rászorulók részére.
Hagyományos disznóvágásHagyományos disznóvágásHagyományos disznóvágásHagyományos disznóvágás

A torontói magyar szokásokhoz híven idén is jótékonysági hagyományőrző disznóvágással indította az évet a Torontón és környékén élő magyar diaszpóra. Az eseménynek január 12-én Balla Sándor, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökhelyettesének farmja adott helyett. A meghívottak között szerepelt Palkovits Valér főkonzul mellett a torontói Magyar Főkonzulátus összes tagja. Tiszteletüket tették a helyi és környékbeli magyar szervezetek vezetői is, akik csapatokba szerveződve saját hagyományaik és tradícióik szerint készítették el a feldolgozott malacokból készült ételeiket. A Bácska-Bánáti Kör, az Orbán Balázs Társaság, vagy akár a Torontói Vadász és Horgász Egyesület is saját ízlésvilága szerint fűszerezte a hurkákat, kolbászokat.

Az esemény kora reggel a disznók levágásával, perzselésével, illetve előkészítésével kezdődött, majd a reggeli hagymás vért elfogyasztva a résztvevők hurkát, kolbászt töltöttek, illetve tepsis és fazékban főzött finomságokkal gyarapították az étel-palettát. Az egész napos rendezvény fénypontja a közös ebéd volt, mely során az ontáriói térség Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasainak egy jelentős csoportja a Kodály Táncegyüttes tagjaival együttműködve közös műsort, kántálást, illetve táncot adott elő. A műsort Balla Sándor házigazda, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökhelyettesének és a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége elnökének, valamint Palkovits Valér torontói főkonzulnak köszöntőbeszédei követték.

  

A nagyszerű esemény az előző évekhez hasonlóan a helyi magyarok meginvitálása és a magyar kultúra ezáltali gondozása mellett jótékonysági célt is szolgált. Másnap, Balla Sándor elnökhelyettes, Palkovits Valér főkonzul és Dr. Fecső András, a Torontói Magyar Ház alelnökének vezetésével ugyanis több, mint 250 adag ételt osztott szét a magyarság a kanadai rászorulók között a helyi Knights Table és St. Francis Table erre a célra kialakított karitatív intézményeiben. Az ételek kiosztásában Péter Szabolcs és Kurfis Ágnes KCSP-ösztöndíjasok segédkeztek.

A helyi magyar diaszpóra – Balla Sándor vezetésével -  a 2019-es évet is a szeretet, a gondviselés és az adakozás jegyében kezdte. Kívánjuk, hogy hasonló békében és boldogságban teljen a Kanadában élő magyarság minden egyes napja az újévben!