Folytatódik a távmunka

/ Tamás Krisztina /
tamas.krisztina képe
Tekintettel a világjárványra, júniusban Melbourneben továbbra is távoktatás formájában folytatódott az oktatás a magyar iskolákban.
Szófelhő

A Magyar Központ és a Kultúr Kör diákjaival tovább folytattuk a digitális tanítást-tanulást. Ahogy május utolsó hetében tettük, június első hétében is foglalkoztunk a 100 évvel ezelőtt, Versaillesban, a Nagy Trianon-palotában meghozott döntések következményeivel. Az egyik haladó csoport tanulói önállóan felkészültek a témából azzal, hogy megnéztek otthon egy gyerekeknek készített mesét, majd az órán online feleletválasztós tesztet töltöttek ki egyénileg, illetve közösen szófelhőt is készítettek. További tájékozódási lehetőségként megemlítettem nekik a trianoni virtuális szabadulószobát, amelyet internetes kutatómunkával bárki sikeresen meg tud oldani. Egy másik csoportban akadt olyan, aki önként vállalkozott arra, hogy felkészül a témából a mese segítségével, és diáktársaival ő ismertette az eseményeket. A kisebbekkel az óra egy részében térképpel és fotókkal illusztrált kvíz közös kitöltésével beszéltük át a békediktátumot.

A hónap folyamán a csoportokkal különféle módokon tanultunk: magyar népmesét néztünk meg együtt, amellyel gyakoroltuk a beszédértést, szókincset bővítettünk, vagy egy rövidebb mesét olvastunk el és közösen elemeztük. Nyelvtani kérdéseket is illusztrációval, játékosan tanultunk, ismételtünk, és egy-egy elgondolkodtató feladat után lazítottunk játékos formába bújtatott szókincsfejlesztéssel. Úgy érzem, hogy a tanítás és a tanulás folyamata nagyon kellemes hangulatban, kölcsönösen inspirálóan zajlik. Nagyon hálás vagyok, mert minden alkalommal megtapasztalhatom, hogy milyen szorgalmasak és éles eszűek a diákok, és hát − szerencsére − a csibészségből sincsen hiány. Május végén csatlakozott a távoktatásba egy óvodás kisfiú is, akivel hetente fél óra időtartamban foglalkozunk a magyar nyelvvel. Azt gondolom, hogy fiatal kora ellenére nagyon komolyan viselkedik az órán, és ügyesen megoldja a feladatokat, ráadásul egyre többet mesél magától szépen, magyarul.

A tanítás mellett magyar vonatkozású cikkek írása is a feladatom. A júliusi melbourne-i Híradóba többek között a nyár közepi népszokásokról, hírességekről elnevezett leveseinkről és a Krisztus-trilógia befejező művéről, a Golgotáról készültek cikkek. Megemlékezünk Semmelweis Ignácról július 1-i születésnapja alkalmából, amely dátum a magyar egészségügy napjává vált. A nándorfehérvári diadal évfordulója szolgáltatta az alapot hadtörténeti eseményeinek vázolására. Ebben a hónapban az irodalmat kedvelők számára Móricz Zsigmond munkásságának és sajátos írói ábrázolásmódjának bemutatásával akartunk kedvezni. Veszprém megyei vagyok, így fontos számomra a királynék városa történetének megismertetése az Óhazától távol élőkkel is. Végül egy kis szórakoztató gyűjteménnyel próbáltunk kellemes perceket szerezni.