Diaszpóratanács Washingtonban

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
November 4-én összegyűlt a magyar diaszpóratanács, amely a DC konzulátusi kerületeket foglalta magába. A tanácson részt vettek a helyi szervezetek képviselői, valamint Floridából és Texasból is érkeztek képviselők. A Kőrösi Csoma Sándor program is egyik témája volt a napnak, erről 3 másik ösztöndíjassal, Nagy Katalinnal, Gonda Csengével és Szilvay Gergellyel mutattunk be prezentációt – egy kis magyar népzenével és néptánccal megfűszerezve.
zene..-

A pénteki napra felkészülve érkeztünk, az előtte lévő pár napban jó csapattá kovácsolódtunk ösztöndíjas társaimmal. A szerdánként megrendezett néptáncoktatásra is velem tartottak, és segítették a mezőségi táncokkal barátkozó, kezdő táncosokat. A Tisza együttesnek hála, még eredeti népviseletet is kaptunk a pénteki prezentációnkhoz, Kata és Gergő kalotaszegi és székely ruhában táncolhattak.

A reggeli bemutatkozó beszédek előtt Szemerkényi Réka nagykövet köszöntötte a résztvevőket, majd különböző témák következtek. A diaszpóra képviselői együttműködő és jó ötletekben gazdag társaság volt. A mi témánk nagy érdeklődést váltott ki, bemutattuk röviden a nemzetpolitikai államtitkárság többi projektjét is: a Julianus, a Mikes valamint a Petőfi programot. A Kőrösi Csoma Sándor programot mindannyian jó kezdeményezésnek tartották, és többen kedvet kaptak egy jövőbeli ösztöndíjashoz. A program újdonsága miatt még akadtak kérdések, valamint felmerült egy „utazó ösztöndíjas" prototípusa is, a kisebb közösségek rendezvényei kapcsán. Jó volt érezni a diaszpóra elfogadását és befogadó szeretetét nekünk, mint otthonról jött magyaroknak.