Chester - Tanodanyitó!

/ Szabó Ágnes /
szabo.agnes képe
Állok a The Unity Centre nagytermének közepén, s hallom, ahogy az óra vidáman tiktakkolja nekem, hogy mindjárt itt az idő, és sorra érkezni fognak a magyar családok a Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda nyitó napjára. Pásztázom a falakat immáron századszorra, hogy minden a helyén van-e: magyar zászló, gyerekrajzok kiállítása még a szüreti mulatságról, a nyitó mese laminált képei, világtérkép, asztalok rendje, hogy minden feladat kellékei a kijelölt helyen van-e… Mentorom, Kádárné Szász Hilda nyugodt mosolygós hangja zökkent ki a koncentrálásomból: - Talán elég ennyi precízség, Ági, minden rendben van!
TanodanyitóTanodajátékszülők

Végszóra meg is érkezik az első család tartózkodó, de kíváncsi szemű kisgyerekkel. Lassan én is megnyugszom, s régi ismerősként köszöntöm a Szüreti mulatságról már ismert családokat. Az önkéntes munkát végző anyukák pontosan végzik a megbeszélt feladatokat, hogy a meghirdetett időpontban Hilda elkezdhesse a mesélést. Készülnek a jelentkezési listák, minden család megkapja az egységes Tanodafüzetet a legfontosabb információkkal, minden gyermek ruhájára kikerül a Tanodalogós névkártya.

Nekem még nincs dolgom, csak a fényképezés és a megfigyelés. Látom, ahogy mindenki várakozón mosolyog, nyitott szívvel beszélget. Próbálom felidézni a saját emlékeimet az elmúlt évtizedek évnyitóiról…

Közben a terem közepére ültetünk mindenkit az otthonról hozott mesehallgató párnájára, s rövid bevezető köszöntés után Hilda belefog Tanodánk névadó meséjébe, a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack történetbe.Tátott szájjal hallgatják a gyerekek és szüleik is! Mindenkit elragad a mese és mesélő varázslása, mert „szól” a kalandos történet, „mosolyog” minden arc, és „cseng” a végén a nevetés!

A történet megismerése után korosztályonként dolgoztuk fel a hallottakat, volt szereplőcsoportosítás, képek sorrendbe állítása, puzzle, színezés, feladatlapok kitöltése, népi játék, bábokkal ismerkedés, s végül egy mosolygó alma összeragasztása.

A jó hangulatú sütizés, üdítőzés után mind a 23 gyermek nekiállt a KincsesLádája díszítésének: megkapták a tetejére a Tanoda logóját, s beletették az első munkájukat: a mosolygó almát és az elkészített rajzot vagy feladatlapot. Ezt a KincsesLádát otthon még tovább díszítik kedvük szerint, s minden alkalommal magukkal hozzák, s az újabb mesék alapján újabb tárgyakkal töltik meg, s közben magyarul beszélnek és írnak!

A Tanoda nyitó napját a szülők zárták, míg a gyerekek a mesével foglalkoztak, ők Márton Áron püspök élete alapján készítettek plakátot, ennek bemutatása után gyertyát gyújtottunk.

Szép délután volt, s nagyszerű kezdete is egyben a Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda első tanévének!