Az Artis Studio rádiós kulisszái mögött

/ Patai Borbála /
patai.borbala képe
Németországnak és a bajor fővárosnak széles réteget érintő, színes, magyar kulturális palettája van: nemzeti ünnep, megemlékezés, szabadegyetemi, ismeretterjesztő előadás, koncert, egyházi rendezvény, kiállítás, vásár, baba-mama családi rendezvény, vetélkedő, táncház, folkkocsma. A közösségi események egy „idegen” országban kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen erősítik az összetartozás és az összetartás élményét. Ösztöndíjas feladatom a németországi, a müncheni és a környékbeli magyar közösségek kulturális életének megismerése, segítése, közösségi eseményeken való részvétel, kulturális programok szervezése, egy müncheni magyar nyelvű digitális és internetes civil rádió kiépítése.

A 2016-os év utolsó hónapjának egyik kiemelt feladata – élménye – volt, hogy betekinthettem az Artis Studio munkáiba. A stúdió tulajdonosa Láng Péter, aki többek között az Omega együttes egyik alapítója, névadója, barátja és zenésztársa a nemrég elhunyt kiváló művésznek, Somló Tamásnak. Zenésze volt a Hungáriának és az Illésből alakult Strings zenekarnak, valamint a Thomasticnak. Láng Péter támogatásával, mint gyakornok, az idén kétvéves fennállását ünneplő Rádió München stúdiómunkáinak megfigyelője lehettem, amely magába foglalta az élő műsor rögzítését követő vágást és a szerkesztő asszonnyal, Eva Schmidttel történő beszélgetést.

Kiemelt figyelmet fordítottunk egy rádiós együttműködés lehetőségeinek megbeszélésére és egy Münchenből sugárzott, magyar nyelvű rádió kiépítésére. A találkozó és a stúdiólátogatás új távlatokat nyitott meg, hogy Münchenben újra felépüljön egy magyar nyelvű rádióadás a magyar diaszpóra minden tagja számára, hasonlóan az Ulmban immár 16 éve, Darányi Magda vezetésével szombatonként hallható magyar rádióhoz, vagy a Clevelandből (Amerika), Brisbaneből (Ausztrália) sugárzott magyar nyelvű rádióadásokhoz. Az új esztendőre kapcsolatfelvételt tervezünk a külhoni magyar nyelvű rádióstúdiókkal, valamint a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasok együttműködését tervezzük egy felméréshez, hogy a diaszpóra öt kontinensén hol működnek magyar nyelvű rádióadások.

Évekkel ezelőtt Budapesten már volt a diaszpóra magyar nyelvű rádióadásainak készítőinek, szerkesztőinek részvételével egy nemzetközi konferencia. A helyzet azóta lényegesen változott: a vendégmunkások száma jelentősen megnőtt, ezért úgy gondoljuk, hamarosan szükség lenne egy hasonló konferencia megszervezésére. A következő három hónap munkatervének központjában a müncheni magyar nyelvű rádió projekt áll.