2017. augusztus 20. Szent István napja

/ Janjetich Rita /
janjetich.rita képe
A midrandi Magyar Tanyán augusztus 20-án vasárnap ünnepeltük Szent István napját.

A nap korán kezdődött a szervezőknek – Kiss Jutka és Karla Dóra szervezte az ülésrendet és kezelte a pénzügyeket, én a dekorációt készítettem elő – piros-fehér-zöld szalvéta, kis nemzeti színű szalaggal átkötött kenyerek az asztalokon, piros-fehér-zöld kombinációjú virágok.

Jutka házi sütésű, kétkilós kenyere központi helyet kapott, Szent-István koronájával és egy szép gabonadísszel az asztalon.

Rotschild Zsuzsi és Vadász Ádám korán érkeztek, hogy felállítsák a technikát az ünnepi műsorhoz.

Az ebéd Gencsi Attila ünnepi beszédével kezdődött.

Az ünnepi menü húsgombóc leves, tejfölös-gombás tokány nokedlivel és desszertként zserbó szelet volt. Doka Laci és csapata kitett magáért. Az ebéd késve kezdődött, mivel ezen a téli vasárnapon kicsit lassabban érkeztek a résztvevők, így a meghirdetett 1 óra helyett, olyan 1.30 körül kezdtünk. Samanthával, Annuskával, Kellyvel közösen szolgáltuk fel az ebédet a körülbelül 90 fős vendégseregnek.

A finom ebéd után kezdődött az ünnepi műsor, melyet Verebes Marika készített elő és én vezényeltem le a szereplők segítségével. Természetesen a Himnusz és a Szózat is felhangzott, de ezen kívül felolvasások, zenei bejátszások, versek és dalok csendültek fel. Az egész műsor kétnyelvű volt – a felolvasások alatt power point vetítéssel angolul olvashatták vendégeink a háttérben a műsor szövegét.

Az ebéd alatt Molnár Péter késkészítő felajánlott egy kést árverésre, illetve Radnóti Márton magyar címeres poharakat, melynek bevétele mind a Szövetséget segítette.

Az ebédet követően, mialatt vendégeink szállingóztak, Gulyás József, a Duna TV dél-afrikai munkatársa meginterjúvolta a magyarul tanuló csoport tagjait, Kiss Jutka alelnököt, és engem. A Kőrösi–programról, az itteni közösségről, a Szövetségről beszéltünk. Sajnos a felvett anyagnak kis része került bele az augusztus 26-i műsorba, de nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a dél-afrikai magyar közösséget megemlítették, hiszen mi nagyon távol, vagyunk az anyaországtól, ennek ellenére igyekszünk hagyományainkat megőrizni.

A nap nagyon jól sikerült. Megfáradtan, boldogan hagytuk el a klubházat estefelé. Szeretnék köszönetet mondani Dóka Lacinak és csapatának a remek ebédért, Karla Dórának, Vadász Ádámnak, Rotschild Zsuzsinak, dr. Kiss Ákosnak, Szeverényi Andinak, dr. Kiss Ákosné Jutkának, Verebes Marikának, Gencsi Attilának, Molnár Péternek, Radnóti Mártonnak, Samantha és Annuska Dugtignak, Kelly Bencziknek, és minden kedves vendégünknek.

Találkozunk szeptember 3-án, majd szeptember 24-én!

Janjetich Rita