1956-os emlékünnep a Szent Erzsébet Otthonban

/ Kiss Gabriella /
kiss.gabriella képe
A köztünk élő 56-os hősök tanúságtétele nagyon értékes, a sok apró személyes történet megismerése hozzájárul történelmünk teljesebb megértéséhez és megismeréséhez. Gyerekkoromtól fogva nagyon érdekelnek az életrajzok, a családi legendák és krónikák, ezért öröm számomra, ha egy újabb életutat deríthetek fel.
Mécs JánosKirály László

Az időseknek is fontos, hogy megoszthassák tapasztalataikat, hiszen a "mozaik rendezés" ebben az életszakaszban lelki egészségünk egyik alapfeltétele. 

Az Erzsébet Otthon életében nagy jelentőséggel bír az 1956-os forradalom és szabadságharcra való emlékezés, ugyanis az itt lakók nagy százaléka valamilyen módon kapcsolódik a forradalmi eseményekhez, illetve az azt követő megtorlás időszakához. Az itt lakók közül sokan ekkor kényszerültek elhagyni hazájukat. Éppen ezért műsorunkban teret szerettünk volna biztosítani a személyes hangnemnek. Mécs János, aki Esztergomban harcolt két saját költeményével szerepelt, Király László pedig az óbudai harcok eseményeit elevenítette fel a résztvevők számára.

Természetesen az ünnephez méltó zeneművekkel, versekkel, naplórészletekkel és videós anyagokkal is gazdagítottuk a műsorunkat. Egy különleges programelem volt Kovács Gergely, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselőjének személyes, buzdító hangvételű videó üzenete, amelyet a nemrégiben felfedezett volt Conti utcai börtön sétálóudvarából küldött el a Szent Erzsébet Karitász Társaság számára.

A Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai nagy alapossággal és magas színvonalon feldolgozták már az itt élők történeteit, amelyekből számos értékes anyag született. A több mint egyórás műsor után ezek a filmes anyagok kerültek levetítésre. Mindeközben, szerény körülmények között ugyan, de mégis nagy érdeklődéssel övezve, egy minikiállítás is megtekinthető volt, amelyet a Fortepan digitális fényképarchívum segítségével állítottunk össze.