Távol, de mégis oly’ közel

Online mesemondás, tanulás és Húsvét a karantén alatt

/ Boldizsár Zsófia Ágnes /
boldizsar.zsofia.agnes képe
Az utóbbi egy hónapban mindkét fogadó szervezetemmel elkezdtük kialakítani ezeknek a rendhagyó, személyes találkozás nélküli heteknek a felépítését. Feltérképezzük az online világ adta lehetőségeket ahhoz, hogy otthonainkba visszahúzódva, de egymás felé ugyanolyan nyitottan folytathassuk nyelvünk, kultúránk, hagyományaink ápolását, tanulását.
Mesedélután Gyöngyi nénivel Online tojásfestésOnline tojásfestés és locsoló vers tanulás, -írásOnlineSuli

A Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda kicsiny gyermekei már két alkalommal is „találkozhattak” Kádárné Szász Hildával, a közösség vezetőjével. Hilda a zárt Facebook csoportban jelentkezett élő adásban. Ez ugyan egyoldalú kommunikációt megvalósító videós lehetőség, de kicsit sem volt zavaró, hála Hilda lelkesítő, rögtönző, laza és sugárzó jelenlétének. Családja körében beszél a tavaszról, hallhattuk Bogyó és Babóca kalandjait, feladatokat oldottunk meg, daloltunk, mondókáztunk. Húsvétkor tanultunk magyar hagyományainkról és közösen festettünk tojást természetes anyagokkal, majd ki-ki különböző technikákkal alkotta meg a mintát.

Ugyanezen a napon a manchesteri Zsigmond Király Magyar Iskolával is tojást festettünk, valamint locsoló verseket tanultunk és írtunk videó híváson keresztül. Egy alkalmazás igénybevételével minden szerdán esti mesét mond Gyöngyi néni, továbbá magyar- és történelemórán vehetnek részt a gyerkőcök, az ovisok szüleinek pedig „virtuális lélekmelegítést” tartott Mónika, az iskola vezető óvónője egy könnyed, kötetlen péntek esti beszélgetés formájában. Ezen a héten házi túró rudit készítünk Timi néni vezetésével, amit már alig várok.

A manchesteri iskolával karöltve az utóbbi két évben kidolgoztunk egy internetes tananyagbázist, ez az ún. OnlineSuli. Tagdíjat fizető családjaink számára elérhetővé tettük az öt sikeres egyesült királyságbeli hétvégi magyar iskola tanárai által összeállított és fejlesztett tanmenetet, tanítási útmutatót. Ennek köszönhetően minden korosztály számára adottá vált a lehetőség, hogy a szülőkkel közösen tanuljanak tovább írni, olvasni, történelmünkről, hagyományainkról, földrajzról és egyéb témákról. Az OnlineSuli egyedülálló módon világszerte elérhető a magyar diaszpóra iskolái, tanodái, családjai számára. Amennyiben valakinek felkeltette érdeklődését ez a lehetőség, a manchesteri Zsigmond Király Magyar Iskola e-mail címén keresztül tud érdeklődni további információkért.