Magyarország ízei
A rendezők ismét változatos programmal kedveskedtek a magyar közönségnek. A délután hátra lévő részében Iusco Bernadett, a Magyar Baráti Közösség ösztöndíjasa vette át a konferálást, Nádas Gyulával és Mózsi Tímeával.
A megnyitó után kolbásztöltő show indította az események sorozatát. Itt bemutatták a kolbásztöltés részfolyamatait, hozzávalóit, melyeket így követhettek nyomon az érdeklődök.
A jó hangulathoz kora délután a Belvárosi Betyárok járultak hozzá, a később pedig a kanadai Hangulat Duó. Nagyon színes repertoárral készültek, és a közönség is nagy szeretettel hallgatta őket.
A zenés produkció után a népviseleté lett a főszerep, Iusco Bernadett és Szűcs János, KCSP-ösztöndíjasok, a színpadon mutatták be a hagyományos kalotaszegi népviseletet és annak részeit. Ezt követően magyarvistai legényest, csárdást és szapora elnevezésű táncokat csodálhatott meg a közönség.
A hajdúböszörményi születésű Szűcs János, ezután a hortobágyi csikósok ismert munkaeszközét a karikás ostort mutatta be az érdeklődőknek, akik a bemutató után ki is próbálhatták ügyességüket a csergetésben. A feladat igen egyszerű volt, a karikás ostorral egy műanyag palackot kellett eltalálni, melyet sikeresen teljesített három résztvevő is, a jutalom pedig a szervezők által készített kürtös kalács volt a bátor jelentkezőknek.
A nap megkoronázásaként szolgált Kálmán Imre Csárdáskirálynője, amelyet a Folks Operetta, chicagói színi társulat előadásában láthatott a közönség a fesztivál színpadán.
A fesztivál lényege a kóstolás, hiszen a szervezők számos gasztronómiai különlegességgel készültek. Az előbb említett kürtös kalácson kívül lángost, palacsintát és szilvás gombócot készítettek nagy szeretettel. A bográcsokban pedig két féle gulyásleves, illetve többféle paprikás és pörkölt jellegű étel rotyogott. A töltött káposzta mellett másik hagyományos ételünk, a székelykáposzta is helyett kapott a tűz fölött. A vendégek kóstolójegy vásárlásával juthattak a neves étkekhez. S ha már ettünk-ittunk akkor jót kell, hogy mulassunk, ebben segített a chicagói Borozda Néptáncegyüttes és színvonalas produkciói, mellyel a délután jelentős részét töltötték ki.
A szünetek sem teltek unalmasan, hiszen a szervezők ekkorra időzítették a számos ajándékot felsorakoztató tombola kisorsolását. Jelentős értékű tombola került kisorsolásra az előadás szüneteiben. Sok felajánlás érkezett, segítve ezzel az egyházat és a közösséget.
A Chicagói Magyar Klub felajánlásából az éves magyar báljukra ajánlottak fel egy pár jegyet.
A Chicagói Magyar Konzulátus 4 darab jeggyel míg Aradvári László, volt ösztöndíjas, 2 darab jeggyel járult hozzá az októberben tartandó Spirit of Hungary előadáshoz, amelyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában tekinthetnek meg a nézők.
Egy pár jegyet felajánlottak az október 6-án tartandó Szüreti bálra, amelyet a 19. sz. Hunyadi Mátyás Cserkészcsapat szervez.
Mindezek mellett a Bende INC, a Montrose Dental, a 12 Global, illetve a Norridge-i Református Egyház is ajánlott fel nyereményeket.
Ahogyan minden más itt rendezett fesztiválon, most is játéksarokkal kedveskedtek a gyerekeknek a szervezők, amelyben homokozó, ugrálóvár és egy arcfestésre kialakított rész várta a szórakozni vágyókat, ennek felelőse Rácz Eszter, Kőrösi ösztöndíjas volt.
Számos helyi magyar klub és vállalkozás képviseltette magát a fesztiválon. A Chicagoi Magyar Klub, Szécsi Emese – Mese9, Chicago Board of Elections, In Color Boutique, Polamer INC. képviseltették magukat és termékeiket a fesztivál ideje alatt.
Az esemény hivatalos plakátját és programját Rácz Eszter Anna, a Chicagoi Magyar Kulturális Tanács ösztöndíjasa készítette!
Köszönjük szépen a szervezőknek az ez évi alázatos munkájukat!
Jövőre is találkozunk!
Save the date:
Taste of Hungary 2019. szeptember 7.
A cikk írói: Rácz Eszter Anna, Szűcs János (Chicagoi Magyar Kulturális Tanács), Iusco Bernadett (Magyar Baráti Közösség)