Tanévnyitó a Szent Piroska Hétvégi Iskola, és Óvodában

„Vegyétek fel az üdvösség sisakját is, és a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.” Efezus 6,10-17

/ Orcskai Marianna /
orcskai.marianna2022 képe
2023. szeptember 16-án a St. Maximilian templom padsorai megteltek gyermekekkel, és felnőttekkel, hogy a 2023/2024. tanévet ünnepélyes keretek között megkezdjék. Az augsburgi magyar iskolának ez a 26. tanéve. Ma a nagyvilágban működő összes hétvégi magyar iskolák közül az ötödik hellyel büszkélkedhet.

Az augsburgi hétvégi magyar iskola, és óvoda csoportjainak száma a kezdetektől folyamatosan bővül a gyermeklétszám folyamatos növekedésének köszönhetően. Az iskola, és óvoda csoportjaiban 0-16 éves korú gyermekek sajátítják el a magyar nyelv, és kultúra alapjait a már megszokott ritmusban, helyszínen, és óraszámban.

 

A tanévnyitó a hagyományokhoz hűen gyermekszentmisével kezdődött, amelyen Csibi Sándor plébános úr szentbeszédében gyönyörű párhuzammal szemléltette Isten igéjét - „…Vegyétek fel az üdvösség sisakját is, és a Lélek kardját, amely az Isten beszéde…” - a gyermekek tábori élményein keresztül átívelve egészen a tanévre vonatkozó útmutatásig. Hiszen a táborozó gyermekek is sisakot öltöttek, felfegyverkezve csatát vívtak, megtapasztalták a harc erejét, fontosságát játékukban. Isten fegyverzete más célokért megy csatába. Ezt a fajta harcot kell mindenkinek, felnőttnek és gyermeknek, kicsinek és nagynak megvívnia. Ehhez a csatához az öv legyen az igazságszeretet, a páncél a megigazulás, a saru a békesség hirdetője, a pajzs a hit, a sisak az üdvösség és a kard a Lélek, amely Isten beszéde. Mindezt a magyarázatot a plébános úr interaktív reakciókkal szemléltette, a gyerekek aktív bevonásával.

 

A tanévnyitót a Csillagok gyermekkórus és a T.a.d felnőttkórus közös műsorszáma tette ünnepélyessé. Ziegler Kinga, az iskola egyik vezetője köszöntötte a jelenlévőket, bemutatta az iskola, óvoda és baba-mama csoportok vezetőit, a tannévre vonatkozó jó kívánságait fejezte ki a gyermekeknek, a kollégáknak a szülőknek, és nem utolsó sorban a missziónak. A tanévnyitó nemzeti imánk, a Himnusz közös eléneklésével zárult.