Ars Sacra fesztivál a bécsi Pázmáneumban

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
Az Ars Sacra rendezvénysorozatoknak immáron nagy hagyománya van Magyarországon. A szakrális témák, az elcsendesedés iránti vágy egyre nagyobb igény a rohanó világunkban.  A Budapestről 2007-ben kiindult kezdeményezés már a határokon is átível, a bécsi magyar közösség is részese lehet a programsorozatnak. A Pázmáneum tartalmas rendezvényekkel készült erre a hétre.
..--

Első programként, szeptember 17-én a Bárka Népdalkör közreműködésével közös népdaltanulás zajlott. A vallásos népi énekek 2-4 közös elismétlése után már minden hang együtt szólt.  A magyar népdalkincs olyan gazdag, hogy szinte minden jeles napra találunk éneket. Ezután közös beszélgetés, pogácsa és bor várta a résztvevőket.

Szerdán vers-virrasztás volt a kápolnában. A csendeket felolvasók vagy versmondók szakították meg istenes-költeményekkel. A helyszín, az elmélyült hangulat jót tett a léleknek. Érdekes élmény volt a csend valódi tartalmát megérezni, egy-egy vers lecsengése közben. A Pázmáneum szecessziós és meghitt kápolnája a lehető legideálisabb helyszín volt egy ilyen programra.

Pénteken filmbemutató volt “A lélek röpte itt és most” címmel. A film Avilai Nagy Szent Teréz írásaiból inspirálódott. Jelen volt Dóczy Péter rendező, valamint Jónás Gabriella színésznő és Felber Gabriella operaénekes. Ő egy énekkel hangolta rá a vendégeket a filmre. Ez után Varga János rektor beszélgetett a filmkészítőkkel.

A szombat este szentmisével kezdődött, ahol a Cantus Arcis kórus énekelt Dombó Dániel vezényletével. Ezután a díszteremben folytatódott a zenei áhítat, kórusművekkel, majd a Pázmáneumhoz kötődő zenészek koncertet adtak. Ripka János és Ablonczy Bertalan, Arvo Pärt Spiegel im Spiegel művét játszották, majd Peidl Katalin és Völner Eszter énekelt szóló, valamint duett darabokat. Az este folyamán Bach, Vivaldi, Purcell és Eszterházy Pál művei hangoztak el.

Sokszor eszembe jut az a szép mondás Szent Ágostontól, amely szerint, aki énekel, az kétszeresen imádkozik. A zene is összeköti az embereket egymással, és mellette egy ösvényt nyit felfelé az égbe. Istenünk dicsőítésére a zene harmóniája egy nyelv, bár megfoghatalan, de mégis valódi és létező, ezzel közel áll a hithez, és vezetheti az embert a mélyebb megismerések felé.

A program lezárásaként egy Bécshez kötödő magyar könyv beharangozóján és ismertetőjén is jelen lehettünk. Varga János rektor az ars sacra gondolataival köszöntötte a vendégeket. Ez a könyv is azt segíti, ami ennek a fesztiválnak egy alapgondolata, hogy lássuk meg a szépet és lényegest.

Izgalmas dolog elmélyedni egy külföldi város magyar emlékeiben, főleg ha az a város Bécs, ami annyira bővelkedik ezekben, hogy egy teljes kötetet lehet szentelni nekik. A könyv elkészültét hosszas kutatómunka előzte meg. A könyv szerzői Ujváry Gábor, Vertel Beatrix, Páll Csilla és Püspöki Apor részt vettek a bemutatón. Igényes, képekben is gazdag kultúrtörténeti könyvükből ízelítőt mutattak, történeteket meséltek, a készítés fázisairól is tudhattunk meg műhelytitkokat. Céljuk, hogy minden olvasójukat kimozdítsák egy különleges bécsi sétára, hogy élménnyé válhasson a magyar történelem egy-egy szeletének meglátogatása. Más érzés lesz úgy besétálni a Stephansdomba, hogy a szemem tudja hol keressem a magyar királyokat.