Rákóczi bál Torontóban

/ Csibi Balázs /
csibi.balazs képe
A magyar diaszpóra egyik legjelentősebb szervezete, a 67 éves Rákóczi Alapítvány idén is megrendezte támogatói bálját Torontóban. Az alapítvány legfőbb célja, hogy a Kárpát-medence területén élő nehéz sorsú fiatalokat támogassa.
Rákóczi bál TorontóbanRákóczi bál TorontóbanRákóczi bál Torontóban

Huszonhetedik éve szervezik meg a Magyarságismereti Mozgótábort (Diákok Határok Nélkül programját), amelyet több száz kanadai és észak-amerikai támogat évről évre. A tábor mellett szintén nagy múltra tekint vissza azaz étkeztetési program, amellyel kárpátaljai fiatalokat támogatnak.

A bál fővédnöke, Justin Trudeau miniszterelnök köszöntőlevelében hangsúlyozta “köszönet illeti mindazokat, akik elkötelezetten részesei az alapítvány munkájának, amellyel a fiatal generációt támogatják”. Doug Ford, Ontario tartomány miniszterelnöke is tolmácsolta üdvözletét, kiemelve, hogy az Alapítvány célja az, hogy a világot egy jobb hellyé tegye. Dr. Papp-Aykler Zsuzsa köszöntőbeszédében hangsúlyozta: nemcsak magyarságmentő a Magyarságismereti Mozgótábor, hanem sok esetben életmentő is. “A program által a fiatalok hitet és reményt osztanak meg egymással. Ebben rejlik a nagy ereje a programnak, hogy ezt az erőt közösségeikben is továbbadják. 2020-at a Nemzeti Összetartozás évének nyilvánította a Magyar Kormány, egyik nagy adakozónk pedig a következő megállapítást tette: “nem hiszem, hogy van másik szervezet a diaszpórában, ami többet tett a nemzeti összetartozás érdekében az utóbbi 26 évben mint a Rákóczi Alapítvány.” 2740 nagylelkű adakozó több mint 3400 diákot támogatott ez idő alatt. 

Az este során levetítették a Magyarságismereti Mozgótábor 25. évfordulójára készített dokumentumfilmet is, mely jól reprezentálja azt az elementáris érzést, amit azok a fiatalok élhetnek át, akik részesei a tábornak és ezzel a Rákóczi családi kör részeseivé is válnak.

Átadták a Rákóczi-elismeréseket is, amelyekkel a magyar kultúra megőrzése érdekében önfeláldozó munkát végző személyeket tüntetik ki. Idén Rákóczi-elismerésben részesült Balla Sándor, a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökhelyettese. Munkájának köszönhetően olyan nagyszabású kulturális rendezvényeket rendezhettek meg mint a Hungarofest Torontóban. Balla Sándor az elmúlt években Magyarország és Kanada kereskedelmi és üzleti kapcsolatainak előremozdítása érdekében is nagy erőfeszítéseket tett, valamint magyar cégek kanadai piacra juttatásában is nagy szerepe volt. Munkája eredményeként jó néhány kiváló minőségű hazai termék kapható tavaly óta a kanadai üzletekben. Elismerésben részesült Forrai Tamás atya, a Szent Erzsébet Templom plébánosa is. Tamás atya 2017 óta dolgozik a torontói katolikus közösség újjászervezéséért. Munkájának köszönhető, hogy 2018 óta a Szent Erzsébet Iskola diákjai ismét a plébánia épületeiben ismerkedhetnek a magyar nyelvvel és kultúrával.  Dr. Kókai Czapar Máriát a tanügyben, a gyermekek és fiatalok fejlődéséért és boldogulásáért végzett kiemelkedő munkájáért részesítették Rákóczi-elismerésben. Mária a Toronto School Boardnál végzett kiemelkedő munkát és sikeresen megalapozott és beindított egy, a doktori pszichológus képzéshez szükséges nemzetközi szintű iskolapszichológusi gyakornoki programot. Kitüntetésben részesült továbbá Dr. Ódor Bálint, aki az elmúlt években Magyarország kanadai nagyköveti posztját töltötte be, a díjat pedig az elmúlt öt évben, a kanadai magyarságért végzett kitűnő munkájáért kapta. A díjakat Dr. Papp-Aykler Zsuzsa és Palkovits Valér főkonzul adták át.

A zord időjárás ellenére meglepően sokan jelentek meg a gálaesten. A műsort Diósady András, az alapítvány ügyvezető alelnöke és László Katalin, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa kitűnően vezették. Többen ajánlottak fel festményeket, ajándékcsomagokat, Herendi porcelánt és Habán kerámiát. Köszönet mindenkinek, aki támogatta a csendes árverést. Külön köszönet Tömöry Évának, aki minden asztalra juttatott finom csokoládét és a Bál Bizottság többi tagjainak, akik mind azon működtek, hogy az esemény minél gördülékenyebben menjen. Magyar Kálmán és zenekara biztosították a remek hangulatot és a Kodály Néptáncegyüttes külön előadással készült erre a díszes alkalomra. A legnagyobb köszönet jár minden nagylelkű adakozónak, akik évről évre biztosítják, hogy ezek az értékes, ifjúságot támogató nagyszerű programok fennmaradhatnak.