Az olimpia megérkezett Floridába

/ Hajdu Márton László /
hajdu.marton.laszlo képe
Március közepén immár harmadik alkalommal rendezték meg a Diaszpóra Iskolatábort Floridában, Wimauma mellett, Tampa és Sarasota között félúton. Mintegy 45 táborozó és közel 20 tanár, cserkészvezető, háttérben segítő vett részt a programon. Idén a közelgő nyári játékok miatt az olimpia volt a fő téma.
Nagy sikere volt a tábor végi szülő-gyerek mérkőzésnekA gyerekek kedvencei az olimpikon kártyák voltakA tábortüzek nagy élményt adtakA tanórákon igyekeztek jobban elsajátítani a magyar nyelvet

A Diaszpóra Iskolatáborokat a Külföldi Magyar Cserkészszövetség szervezi a világ minden táján, Új-Zélandtól Argentínáig, Hollandiától Hawaii-ig évente 15-20-at.  Óriási értéke ennek a tábornak az, hogy a magyar iskolába és cserkészetre nem rendszeresen járó gyerekek egy hétig gyakorolják a magyar nyelvet, közösségépítő cserkész programokon vesznek részt és megélik a magyarságukat egy igazán jó közösségben. Ezek a táborok kezdeti szikrát kívánnak  adni a helyi közösségeknek, hogy alakítsák meg helyi közösségeiket (pl. magyar iskola, cserkészcsapat).

Idén egy új helyszínen, egy tópart melletti faházas táborhelyen gyűltek össze a magyar gyerekek Floridában, akik között többen már sokadik alkalommal jöttek el ide, nagyon várva a programokat.  A tábor során őrsökre voltak beosztva, melyeknek vezetői a már harmadjára is idejövő lelkes és ügyes gyerekek. Az egy hét során minden nap délelőtt tanárok által vezetett foglalkozások zajlottak, ahol a magyar beszéden, a nagyobbaknál a magyar helyesíráson volt a hangsúly. Mindeközben Magyarország  tájegységeiről, nevezetességeiről, a világ országainak zászlóiról és az olimpiákról is tanulhattak egyaránt. Utóbbi esetében az ókori és modernkori játékokról, a szimbólumokról és nagy magyar olimpikonokról is szó esett. Délelőtt, a tanórák utáni közös foglalkozáson projektmunkák során a gyerekek megtervezhették a saját olimpiai falujukat vagy megnyitó ünnepségüket. Több híres magyar olimpiai győzelmet is megnéztek videón, melyet nagyon élveztek a gyerekek. A gyerekek kedvencét az olimpikon kártyák jelentették, melyet jó hozzászólásokkal, ügyes munkával nyerhettek el, és a végén beválthatták jutalomért, mindeközben számos érdekességet megtudva hazánk híres sportolóiról.

Az olimpia teljesen átszőtte a napokat. Minden nap a legudvariasabbak, legsegítőkészebbek és legfigyelmesebbek kaptak érmet a nyakukba egy dobogón, amit aztán másnap viselhettek. A délelőtti osztályok nevei olimpiát rendező városok voltak, míg az őrsök nevei pedig híres olimpiai kabalafigurák. A délutánok sokkal inkább cserkésziesen, számos játékos programmal, énektanulással és az olimpiához méltón sportversenyekkel teltek. Ennek a csúcspontja az utolsó előtti napon megrendezett olimpiai játékok voltak, ahol a gyerekek több sportágban is (pl. futás, súlylökés, vívás, kő-papír-olló) összemérhették tudásukat. A döntőkben óriási szurkolások közepette dőltek el a győzelmek, melyekért igazi babérkoszorú járt. Az estéken felváltva tábortűzzel és táncházzal zárták a napot, valamint az elmaradhatatlan, sokszor interaktív esti mesével. A napok keretét a reggeli és esti zászló fel- és levonások jelentették. A tábor zárásaként egy szülő-gyerek sport és olimpiai kvízverseny is volt, mely során a gyerekek nagy fölénnyel vezettek, de végül a szülők jobb taktikájának köszönhetően utóbbiak nyertek meg. Az összes gyerek, egytől-egyig fülig érő vigyorral mesélt szüleinek a tábori élményeiről és már alig várják a jövő évi tábort.