Magyar néptánc a cowboyok hazájában

Felkészülés a Szent István napi ünnepségre

/ Pintér Vera /
pinter.vera képe
Cowboyok márpedig léteznek, és valóban country zenére táncolnak. De ez a bejegyzés most nem róluk szól.

A Dallas-Fort Worth régióba küldött ösztöndíjasként egyik feladatom a helyi, körülbelül 1500 fős magyar közösség köreiben meghirdetett, nyári néptánc tanfolyam megtartása. Ennek megvalósulását a Metroplex Magyar Cultural Circle-nek, elnökasszonyának, mentoromnak, Beluska Évának és az ő minden részletre kiterjedő figyelmének és szervező munkájának köszönhetjük. A szerényebb számú magyar közösség viszonylag nagy területen él szétszórva a két nagyvárosban: Dallasban és Fort Worthben, illetve a köztük elterülő területen, melyeket összefoglaló néven Metroplexnek hívnak. Lévén Texas a második legnagyobb állam az USA-ban, a nagy távolságok miatt a közösség egyben tartása szép kihívás. Aki eljött, nagy lelkesedéssel vett részt a táncórákon. Jellemzően vegyes, magyar-amerikai házaspárok, családok érkeztek, az egész piciktől az idősebb korosztályig.

 

A nyári kurzus anyagának a széki táncok alapszintű elsajátítását tűztük ki célul. A résztvevők betekintést nyerhettek Szék város viseletébe, archív felvételekről ismerhették meg ezt a különleges tánchagyományt, illetve sort kerítettünk egy rövid bemutatóra is a város történetéről, hagyományairól. A kis csapat nem csak táncolni, de énekelni is tanul. A nyári időszak táncórái egyben felkészülésként is szolgálnak az augusztus 25-re meghirdetett Szent István napi ünnepségre és az új kenyér szentelésére, ahol egy rövid koreográfiát adnak majd elő a nyáron tanultakból. A táncos műsort kalotaszegi táncokkal zárjuk, melyre Austinból érkezik hozzánk az ottani mentorom segítségképp. Nagy öröm mindannyiunk számára, hogy ez a kisebb közös megmozdulás is erősíti a két régió közötti együttműködést, melyre a jövőben – reményeink szerint – többször és több felületen is sor kerülhet. Az órák szervezett keretein kívül is sokszor adódik alkalom közös időtöltésre, jártunk már együtt country klubban, és a július 4-ét is együtt ünnepeltük páran.

 

A megszokott eseményeken kívül idén nyáron egy újdonság ad külön örömre okot: sikerült kapcsolatba kerülni egy Dallas környéki múzeummal (Museum of International Cultures), akiktől egyből felkérést is kaptunk műsorunk előadására egy általuk szervezett eseményen. Potluck Dinners elnevezésű rendezvénysorozatuk kéthavonta egy-egy ország vagy térség kulturális-kulináris bemutatkozását célozza meg, ennek keretein belül augusztus 24-én a kelet-európai térségre kerül sor. A vacsorán különböző (Közép-) kelet-európai származású, de Dallas-Fort Worth régióban élő nemzetiségek mutatják be ételeiket, kultúrájukhoz kapcsolódó tárgyaikat, ismeretterjesztő anyagaikat, táncaikat. Kiváló lehetőség ez magyar közösség számára, hogy bekerüljön az itteni kisebbségi köztudatba, és a továbbiakban is képviselje magát ilyen-és hasonló eseményeken.