Kossuth Lajos ugyanazt üzente Melbourne-ben is

/ Balázs-Szakmári Csilla /
balazs.szakmari.csilla képe
Melbourne-ben több magyar közösségben is megemlékeznek március 15-éről. Én most a North Fitzroy-i református gyülekezet, és az ott működő Bocskai Magyar Iskola alkalmáról írnék.
templom belső, nemzeti dal kivetítőn, gyerekekgyerekek, templom, imatemplom, istentisztelet, konzuli köszöntőpapír, ragasztó, hurkapálca, diy

Lobogtak az apró piros-fehér-zöld zászlók, a fehér ingekre kokárdák kerültek, és az istentisztelet is kicsit más volt ezen a vasárnapon a North Fitzroy-i református templomban. A megemlékezést azon a hétvégén tartották, amikor amúgy is a vasárnapi iskolások zsivajától hangos a Bocskai Központ. 

Az alkalom elején Dézsi Csaba lelkipásztor köszöntötte a gyülekezetet, és kiemelten a gyerekeket, akik egy rövid videó formájában tanulhattak egy kicsit a márciusi eseményekről. Közösen elénekeltük a Kossuth nótát is, amihez nem is volt szükség kivetíteni a szöveget: a gyerekek jobban ismerték, mint a felnőttek, és lelkesen énekelték is. Dr. Zámbó Katalin melbourne-i vezető konzul beszédében kiemelte, hogy itt lent, a déli féltekén is, és mindenhol a világban zeng most az „éljen a magyar szabadság, éljen a haza” így emlékezünk mindannyian a ’48-as hősökre.

A vasárnapi iskola foglalkozásain is meg-megjelentek a huszárok, a Márciusi Ifjak, a Nemzeti dal, és Petőfi alakja. A kézműveskedés közben pedig mindenki készíthetett magának nemzeti színű legyezőt, ami ezen a forró nyár végi hétvégén Melbourne utcáin is a magyar szabadságot hirdette.