Karácsony közeledtével, a vancouveri magyar szervezetek sok évtizedes hagyományt követve, adománygyűjtő bazárokat szerveznek. Ez idén sem volt másképp, az ünnepi készülődés időszakban több ilyen vásár is várta az érdeklődőket. Ezek a rendezvények rengeteg embert vonzanak, így kiváló teret biztosítanak a találkozásra, ismerkedésre. Mindez magyaros ízek és magyar szó kíséretében.
A vásárokat alapos szervezés és több tucat önkéntest foglalkoztató, több hetes előkészület előzte meg. A téli időszakban a különböző szervezeteknél, a bazárokat is beleértve, mintegy 17 nap megfeszített tempójú munka folyt. Az előkészület részét képezte a hurka- és kolbász-, valamint a káposzta töltés, mákos és diós bejgli, na meg a krémes készítés.
A novemberi sürgés-forgás alkalmával a Magyar Ház mellett a Magyarok Nagyasszonya Katolikus Egyházközség templomának és a vancouveri Első Magyar Református Egyház templomának munkájában is részt vettem. Mivel az ünnepek közeledtével a hurkát, kolbászt rengetegen keresik, ezért az egyesületnél és persze a templomoknál is elkélt a gyakorlott segítőkéz a „töltő brigádok” munkájában. A munka végeztével, az önkénteseknek tartott ebédeken meg is kóstolhattuk a sok munka gyümölcsét. Az előkészületek másik fontos része a mákos és diós bejgli sütése volt, hiszen ezek is igazi, karácsonyi slágertermékek. A bejglikészítő munkálatok oroszlánrészét idén is az asszonyok vállalták magukra. A mintegy 400 rúd bejgli java már előrendelésben elfogyott, így a bazárok napján nem is jutott minden vásárlónak az ünnepi csemegéből.
A bazárok alkalmával bőséges, hagyományos ízeket idéző, magyaros ebéd is kapható volt. A kínálat mindenfelé hasonlóan alakult. Disznótoros, töltött káposzta, rántott hús, csülkös bableves, káposztás tészta várta a vásárlásban megfáradt és megéhezett vendégeket. A bazári forgatagokban volt is alkalom a nagy bevásárlásra, ugyanis számos, szemet gyönyörködtető portékát, kézműves terméket és magyarországi árucikket árusító standdal találkozhattunk mindhárom bazárban. Ebéd után, az édesszájúakat vagy éppen nosztalgiázni vágyókat hagyományos sütemények széles tárháza csalogatta. A bejgli mellett a másik nagy közönség kedvencet, a krémest is szinte percek alatt elkapkodták.
Egy ilyen összefoglaló végén, érdekes és érdemes belegondolni abba, hogy milyen gyorsan gazdára talált az a rengeteg termék, amit több tucat önkéntes, több száz munkaórával, napok, hetek munkája során készített. A számokat összesítve, az általam ismert három szervezet bazárjaira közel 1500 kg májas hurka és kolbász, mintegy 700 adag étel, legalább 400 rúd bejgli és egészen pontosan 560 darab krémes készült. Az adománygyűjtő bazárok megvalósítása rengeteg ember önzetlen és kitartó munkájának eredménye. Az ünnepek közeledtével, idén is örömteli volt látni ezt azt összefogást!

