KOSSUTH-EMIGRÁCIÓS KIÁLLÍTÁS CAMBRIDGE-BEN

/ Nagy Mária /
nagy.maria képe
2024. szeptember 28-án került megnyitásra a MAGYAR ISKOLA CAMBRIDGE és a MAGYAR EMLÉKEKÉRT A VILÁGBAN EGYESÜLET (MEVE) fotódokumentációs anyagából összeállított „A KOSSUTH-EMIGRÁCIÓ és KOSSUTH ZSUZSANNA EMLÉKEINÉL EURÓPÁBAN és az EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN” című kiállítás.
Kossuth kiállítás poszter

Az eredeti, teljes 48 tablónyi tárlat egy korábbi országjáró kiállítás felújításával és kibővítésével valósult meg a tagok gyűjtéseivel és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatásával. Ezen anyag 19 válogatott tablója kerül bemutatásra az Egyesült Királyság számos pontján. A Kossuth-szabadságharc nemcsak jeles katonákat, de kitűnő értelmiségieket is adott hazánknak és a nemzetközi színtérnek is.

Kik is voltak ők? Mivel öregbítették a magyarság nevét a világban? A tárlat a Kossuth-emigráció jeles alakjainak és Kossuth Zsuzsanna életének néhány érdekes, elsősorban külhoni állomását hivatott bemutatni. A Kossuth Zsuzsannára vonatkozó tablók javát Deák Nóra, az ELTE Angol-amerikai Intézete könyvtárának korábbi vezetője készítette és dr. Messik Miklós koordinációja alatt jöhetett létre. A tárlat-válogatás Dr. Rákóczy György főorvos úr technikai közreműködésével juthatott ki a hazai országjárást követően Manchesterbe, Guildfordba, Londonba,  illetve most Cambridge-be.

A kiállítás megnyitóján citerazene és énekszó mellett a Hunique Dance táncosainak fellépését is megtekinthették az érdeklődők. A kiállítás megtekinthető a Magyar Iskola Cambridge tanítási ideje alatt a Fields Family Centre-ben 2024. október 12-én is.