Konzuli BBQ Austinban

Konzuli találkozó az austini magyarok képviselőivel

/ Gyulavics Erzsébet /
gyulavics.erzsébet képe
Szeptember 24-én konzuli vacsorán vettek részt az austini magyar közösség és a Csárdás néptáncegyüttes képviselői.
Konzuli csoportkép a Csárdás néptáncegyüttes tagjaival  Mónika Ringbloom és Veres Péter bonchidai táncokat tanít Mónika Ringbloom és Veres Péter bonchidai táncokat tanítA Csárdás néptáncegyüttes próbáján

Kihelyezett konzuli fogadónapokat tartottak Texasban szeptember 17. és 27. között a washingtoni magyar nagykövetség konzuli munkatársai. A kihelyezett ügyfélfogadás célja, hogy a Texas államban élő magyarok kevesebb utazással intézhessék azokat a konzuli ügyeiket, amelyekben a tiszteletbeli konzulok nem járhatnak el.

Nagy megtiszteltetés, hogy az austini fogadónapok záró eseményeként Gyombolai Péter tanácsos, közösségi diplomata és konzul, valamint felesége Eszter, kötetlen hangulatú vacsora során találkozott az Austin Hungarian Association (AHA) és a Csárdás Hungarian Dancers képviselőivel. Az AHA tanács tagja Tánczos Balla Réka és a Csárdás Hungarian Dancers képviselői: Bereczki Zsuzsa, Veres Péter, Alma Baker és Mónika Ringbloom egyben a Körösi Csoma Program austini mentorai. Az AHA részéről jelen volt még Csizmadia Anita, aki szintén tanácstag a szövetségnél. A jó hangulatú tradicionális texasi BBQ-vacsorán többek között szó esett az austini magyarok helyzetéről és a közösségépítésről. Az austini magyar közösség a nagy múltú Csárdással ellentétben még formálódó, nagyon fiatal kezdeményezés. Helyi lelkes fiatalok ötletéből és a közösség iránti nyitottságukból született. A tanácsos úr jó ötletekkel, hasznos tanácsokkal segítette, és pályázati lehetőségekről tájékoztatta a képviselőket.

A küldöttek legfontosabb célkitűzésüknek a helyi magyarság közösségi életének felvirágoztatását tartják. Szeretnék elérni az Austinban és annak körzetében élő magyarokat, számukra olyan kulturális és közösségi programokat szervezni, amelyek magyar identitásuk megőrzését segítik. A Csárdás vezetői emellett kiemelték, hogy a táncegyüttes nagy hangsúlyt fektet új tagok toborzására is. Márciusban egy nagyszabású gálaműsorra készülnek, amelyen felelevenítik a táncegyesület több, mint 25 éves múltját.

Vacsora után a konzul úr és felesége ellátogatott a Csárdás hétfő esti próbájára. Megismerkedett az egyesület tagjaival, majd pedig betekintést nyertek a bonchidai koreográfia tanulásának mozzanataiba is. Az egyesület épp az október 20-21-i dallasi State Fair of Texas fellépésre készült, ahol bonchidai és szilágysági táncokat adnak majd elő.