Könyvadomány a londoni magyar nagykövetségtől

/ Dr. Harrach Gábor /
harrach.gabor képe
A kevés angliai magyar könyvtár egyike a Szent István Házban található. A mintegy háromezer kötetes állomány a londoni magyar nagykövetségnek köszönhetően most közel 250 új példánnyal bővült. A könyvadományt Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet adta át a Házat működtető egyesület, az ARKME két vezetőségi tagjának, Korpos Attilának és Suhajda Editnek.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf átadja a köteteketMustraRészlet a könyvadománybólRészlet a könyvadományból

A Szent István Ház könyvtárában – az ARMKE-hez delegált KCSP-ösztöndíjas szakmai irányításával – az elmúlt hónapokban jelentős fejlesztések történtek, amelyek eredményeként jelenleg ez az egyetlen olyan bibliotéka a világon, ahol elkülönítve, önálló polcokon találhatók meg a nyugati magyarokkal kapcsolatos kiadványok, illetve a Magyarországról és magyarokról szóló angol nyelvű kötetek.

A mostani könyvadomány lehetőséget adott ennek a célirányos fejlesztésnek a folytatására, ugyanis az ARKME egy hosszú listából maga válogathatta ki a szükségleteinek megfelelő példányokat. A szelekció eredményeként végül olyan nyugati magyar szerzők műveivel bővült a könyvtár, mint Cs. Szabó László, Határ Győző vagy Kovács Imre, miközben a Szent István Házba betérő britek mostantól – egyebek mellett – az Ember tragédiáját, az Aranyembert vagy a Rokonokat is elolvashatják a saját anyanyelvükön.