Kiűzték a telet Isztambulból

Télűző farsangi programok az isztambuli magyar közösségben

/ Sert Zsuzsanna /
sert.zsuzsanna képe
2019. március 2-án délelőtt egy egész napos, vidám és sokszínű programsorozat várta a helyi magyarokat, illetve barátaikat.
rajzkokardafarsangfarsang

Délelőtt, a szokásos magyar órákat követően Remsey Dávid, Magyarországról érkezett gyerekkönyv-illusztrátor irányítása alatt különleges foglalkozás kezdődött. A gyerekek egy előre kiválasztott mese szereplőit, és azok karakterének jellemzőit húzták ki egy sapkából, majd az instrukciókat követve megrajzolták azokat. Ezután elmeséltek egy történetet az újonnan megalkotott szereplőkkel.

Ez alatt a szülők és gyerekek közreműködésével elkészítették az iskola 2019-es kokárdáját. A piros színű részhez legnagyobbak kezei adták az alapot, a fehérhez a kisiskolásoké, míg a zöldhöz a legkisebbeké. A filcből a szülők vágták ki a formákat, amit ezután a kokárdára jellemző formában rögzítettek fel. A helyi magyarok ezt az alkotás a nemzeti fogadáson tekinthetik majd meg élőben, illetve ezt a kokárdát szándékoznak majd elvinni a március végi kirándulásra, amikor is a Thököly emlékházban helyezik majd el.

Ezt követően a délután a vidámság jegyében telt, hiszen a farsangi szokáshoz híven hangoskodással, mulatozással próbálták elűzni a telet, meginvitálni végre a tavaszt.A gyerekek nagyon izgatottak voltak, hogy végre bemutathatták jelmezeiket. Volt tavasztündér, kalóz, krokodil, ninja, lovag, bagoly, lepke hercegnő, tűzoltó, teniszező és hoki játékos is. A felvonulás után sportos játékokkal, táncolással töltötték az időt.

Az este a felnőttek farsangi mulatságával folytatódott, ahová a bátrabbak vicces jelmezekben érkeztek. A program színvonalát emelte többek között egy cica, egy manga karakter, egy kalóz, egy G betű, egy éppen megérett zöldborsó is. A jó hangulatról, a talpalávalóról a DJ Saral testvérek gondoskodtak. A program helyszínét az Isztambuli Magyar Intézet biztosította az Isztambuli Magyar Főkonzulátussal karöltve. A nap során mintegy 80-100 magyar, és magyarbarát török és diplomata látogatott el a különböző programokra. Bízva remélik, hogy ezzel a vidám nappal végleg meghátráltatták a telet, és eljön végre a kikelet.