Készülünk a 2020-as Jubileumi Nagytáborra

Nagyszabású munkahétvége a Cserkészparkban

/ Patarica Edvin /
patarica.edvin képe
Október első hétvégén 34 cserkész látogatott el a Sík Sándor Cserkészparkba Kanadából, New Yorkból, New Jersey-ből, Pennsylvániából, Clevelandből. Mindannyiukat egy dolog motiválta, minél több munkát elvégezni, cserkész testvéreinkkel találkozni és kellemesen szórakozni.
erdőtakarításfűnyírása depóerdőtakarítás

A munkaakciókra szüksége van a parknak, ami évente 3 nagy cserkészeseménynek ad helyszínt. Egy átlag táborozó, látogató nem is gondolná, hogy mennyi háttérmunka folyik a parkban az év folyamán. Felkészíteni  a parkot a táborozásra, a tábor folyamán szolgálni, és az idény végén “bezárni” a parkot ezek mind a műszaki csoport feladata. Azonban nincs kapacitásuk olyan nagyszabású munkára, mint amelyhez 30 ember lenne szükséges. Ezért született meg az ötlet, hogy egy munkahétvége folyamán, egy nagyobb csapattal támogassuk a műszaki csoportot. A megvalósítást követően elmondhatjuk, hogy igazából sokkal sikeresebb eredményt hozott, mint amit vártak.

A következő munkákat végeztük: táborhelyek tisztítása, közel 100 száraz fa kivágása, tönkök kiszedése; az úthálózat mentén benyúló faágak, amelyek zavarják a forgalmat, metszése; az altáborok raktárépületeinek rendberakása (polcok behelyezése, szigetelése, rendszerezése); a fő konyha (amely akár 700-800 táborozó igényeit is ellátja) rendberakása; a hűtőház felszerelése új polcokkal; a felújított ŐV barakk bepakolása; ventilátorok felszerelése a LŐV barakkban és a cserkészboltban.

A Fenyőkatedrális, és a Csűr nagy figyelmet igényel hiszen ezek adnak helyet a szentmiséknek és istentiszteleteknek; fontos méltóképpen foglalkozni velük. A csűr mellett egy kis épületet helyeztünk el, amely otthont ad az istentiszteletek alatt használt oltárnak, székeknek, emellett ruhaakasztókat szereltünk fel, és felújítottuk az ajándékba kapott oltárt. A fenyőkatedrális bővítése, száraz fák kivágása, kitisztítása is megtörtént. A felsorolt munkákból is látszik, hogy bővül a park táborozókat befogadó képessége. Ez természetesen egyre több fenntartási munkát jelent, a területek, épületek rendszeres karbantartását. A munkahétvégén átnéztük egyes épületek villanyhálózatát, lenyírtuk a füvet. Szélesítik a bejáratnál lévő parkolót, a hétvégén kitisztítottuk ezt a területet. Folytatódik a parkoló kialakítása, táborhelyek vízlecsapolása október folyamán, és az új épület belső munkálatai is.

Az októberi munkaakció sikerére való tekintettel, látva a tenni akarók motivációját, a park iránti szeretetük kifejezését, és az elért eredményt, a park vezetősége úgy döntött, hogy szükség van még hasonló megmozdulásokra, és már szervezik a tavaszi munkahétvégét.

Ezúton szeretnék a park és a Jubitábor vezetősége nevében köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett és részt fog venni a jövőben az ilyen munkahétvégéken, vagy bármilyen módon segítette, segíti a park működését. Köszönet Dala Irénnek a mellékelt képekért.