A "Hungarian Folk 2nes Project" avagy 1 zenekar 2 koncert

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
Nagy örömömre szolgált hogy első kint töltött hetem alatt máris két zenei programmal találkozhattam Washington D.C. magyar diaszpórájában. Ez az itteni szervezőkön kívül lelkes fiatalokból álló budapesti zenekarnak és két néptáncosnak köszönhető. Barátságos, közvetlen természetükkel elhoztak egy kis "hazait" az itt élő magyar embereknek.
abandaszatmaritanchazkoncert

Az Enyedi-Salamon Quartett, két táncossal, Berecz Istvánnal és Bures Rékával kiegészülve itt kezdte meg amerikai turnéját. Első koncertjük helyszíne egy magyar származású ember családi házába volt meghirdetve. Kíváncsi voltam erre a rendezvényre, bár errefelé nem ritka, hogy a családi házak alagsorában egy kész rendezvényhelyszín rejtőzik. A házigazda nagy barátja a magyar népzenének, rendszeresen szerveznek táncházat. Érdekes, hogy nemcsak magyarok gyűltek össze, hanem magyar felmenőkkel és rokonokkal nem rendelkező, ám néptáncunkat jól járó amerikaiak is.

Megszeppenve érkeztem, furcsa volt besétálni egy család birodalmába idegenként, de nagyon hamar feloldódtam a kedves fogadtatás hatására. Elámultam, hogy az itt élő magyarok mennyire szépen ápolják hagyományainkat, és büszkék magyarságukra. A fiatalabb generáció is képviseltette magát. A jól sikerült koncert végén megkezdődött a Táncház, előtte egy kis szünettel, ahol a fellépő művészek mindenkivel szóba elegyedtek. Megtudtuk, hogy a közösségből egy 12 éves fiú népi hegedűt tanul,ezek után a a prímás kölcsönadta a hangszerét neki. 
A Táncház ezen része engem nagyon megérintett, hiszen itt tapasztalhattam meg első kézből a kontinenseken átívelő magyar kultúra erejét. Fantasztikus hangulatban együtt táncoltunk, Berecz István pedig  segített egypár tánclépés begyakorlásában. Annyi érdekes emberrel találkoztam, hogy mindenkivel legszívesebben interjút készítenék.

Másnap a Marymount egyetem épületében a Washingtoni Magyar Ház szervezett koncertet. A vendégek eligazítása, a belépőjegyek intézése közben még több magyar emberrel megismerkedhettem. Sok a fiatal, és gyerekes családok is vannak az itteni közösségben. A cserkészetnek hála, össze is tudnak barátkozni a magyar gyerekek egymással- a koncert is jó alkalom volt a találkozásra.
Legfőképpen erdélyi népzene szólt, de a Dunántúlról is hallhattunk muzsikát. Salamon Soma jól kommunikált a hallgatósággal, és történeteket mesélt a hangszerekről, erdélyi gyűjtésekről. 
A kislányok itt is táncra perdültek, a nézősorok között.

Az esemény végén CD-k vásárlására is lehetőség volt, én is elhoztam magamnak egyet, hiszen távol az otthontól, a zene szárnyán haza lehet repülni bármikor.