Magyar üzletek Aucklandben: Hungarian Kitchen
Mi inspirált arra, hogy magyar termékeket kezdj el árusítani Aucklandben?
Ez úgy kezdődött, hogy amikor a lányom kétéves volt, szerettem volna főzni neki valamit. Hiány volt magyar termékcikkekből, és arra gondoltam, elkezdem a folyamatot a pirospaprika importálásával. Volt egy ismerősöm Magyarországon, aki a Kőrösi ismerősét ajánlotta. Felvettem velük a kapcsolatot, és először 10 kilónyi pirospaprikát importáltunk be, ami mostanra évi egy tonnára nőtt. Ez 1992-94 környékén volt. Azóta folyamatosan nőtt a paprika iránti kereslet, és úgy gondoltam, hogy valami mást is jó lenne behozni. Idővel az Univer termékeit is árusíthattam, majd az Unicummal is kapcsolatban kerültünk. Az Unicum története úgy kezdődött, hogy a férjem hozott be a 70-80-as években szeszes italokat, és miután lebomlott a vasfüggöny, a Zwack visszament Magyarországra, és az Unicum név alatt újra elkezdték forgalmazni. Azóta is vásárolunk tőlük. Más ízeket is hoznak, mint a klasszikus, pl. next, szilvás, barista, reserva. Azóta bővítették a kínálatot. A rendelés mennyisége évente változik, ezt a férjem tudja. Próbáljuk az összes szeszes ital rendelését rendezni.
A tészta csomagolásán láthatjuk a logódat. Ez saját brand?
Nem, Alföldről jön, de én csomagolom itt. Az Izsáki Házitészta Kft. gyártja, ők csinálják, én pedig becsomagolom, és így adom el.
Az Unicumon túl magyar italokból milyen kínálatotok van?
Borokból a Frittmann, a Dubicz, a Tokaji aszú és hárslevelű van kínálaton. Matheus pálinkából van szilva, barack, fűszeres meggy és cseresznye, illetve az érlelt pálinkát hordóban hozzuk be.
Van egy kialakult vevőköröd? Mennyien ebből azok, akik magyarok?
Vegyes. Magyarokkal indult, majd utána szerbek, horvátok és pár orosz érkezett, de nagyrészt a többség magyar.
Milyen más termékeket vásárolhatnak nálad az emberek?
Lekvár is van, az is az Univerrel összeköttetésben, illetve kolbászt is árulunk. A sütnivaló kolbász a saját receptünk alapján készül, a többit pedig Attila készíti Taurangában, tőle veszem azokat. Az ő terméke olyan, amihez én is hozzászoktam, a hagyományos, fűszeres, paprikás kolbász. Van egy srác, Ricsi, ő a Déli-szigeten tevékenykedik, Christchurchben. Sokáig itt lakott Aucklandben, aztán leköltözött Christchurchbe. Néha sikerül tőle terméket vásárolni, de nagyon ritkán jár észak felé.
Jártál-e/jársz-e piacokra?
Amikor fiatalabb voltam, akkor jártunk még piacokra, de miután a gyermekeim nagyobbak lettek, egyre több családi elfoglaltságunk lett, így a marketek háttérbe szorultak. Kialakult, hogy a vevők érkeztek hozzám, így nekem is sokkal egyszerűbb volt. A piacok hosszú távon nekem nem voltak jövedelmezőek. Nagyon sok előkészülettel járt, és kiszámíthatatlan volt, hogy mikor milyen lesz a bevétel. Viszont ami idén volt magyar fesztivál, az mindent vitt. Rengeteg magyar volt, sok ismerős, de olyan is, akikkel még sosem találkoztam. Az egy nagyon sikeres alkalom volt, és jövőre is szeretnék menni. Tavaly csak "balhéból" elvittem 25 kg paprikát, mondván, úgysem fog elfogyni, 40 darab káposztát, tormás majonézt. Minden, amit el tudsz képzelni, elfogyott. Jövőre több áruval készülök majd.
Tervezel-e terjeszkedni?
Nagyon sok helyre küldök termékeket. Queenstownba, Wellingtonba, fel északra. Szerencsére egész Új- Zéland területén van már vevőköröm. Jó lenne több üzletet nyitni, akár egyet a Déli-szigeten is, de ehhez az szükséges, hogy egy megbízható embert találjak. Sajnos azt még nem tudom, hogy kereslet szempontjából van-e annyi, hogy egy ilyen megérje. Christchurchben van egy jó kis közösség, az visszamegy egészen az én szüleim generációjáig, azonban ez már nagyon elöregedő generáció. Az én generációm nem nagyon ugrik rá, vagyis ez korábban nem volt jellemző. Lehet, hogy az idő elteltével szívesebben mennek vissza a gyökerekhez és esznek magyaros ételeket az emberek, de most nem ez a jellemző.
Vannak-e távlati terveid, új céljaid?
Az a baj, hogy sok dologba belenéztem, amit szerettem volna behozni. Ilyen volt a Vegeta, most már Csehországban van gyártva, így nem tudom azt árusítani. Túró Rudi, fűszerek stb., mind Ausztriában csinálják már ezeket. Hiába volt echte magyar termék, amit szerettem volna, most már egyre kevesebbhez lehet hozzáférni. A baj a szállítással van: nehéz kilogisztikázni, hogy minden egyszerre kerüljön a szállítandó konténerbe. Egy időben kell mindennek megérkeznie, különben nem tudjuk egyszerre kiszállítani. A másik probléma a mennyiséggel van. Sajnos volt olyan cég, aki egy konténernyi vegyes fűszerkeveréket szeretett volna velem kihozatni - szerintem azt a mennyiséget még most is próbálhatnám eladni. A Túró Rudi is ebbe a kategóriába tartozik. Hűtött, ráadásul tejterméket behozni sem egyszerű, így sajnos arról is le kellett tennem. Nagyon drága lenne. A Covid óta pedig duplájára, triplájára emelkedtek a szállítási költségek is. Ha már hozunk, mindig úgy igyekszünk hozni, hogy a legjobb kategóriát hozzuk otthonról.