Hazai ízek az októberi hideg ellen
Október 7-én vasárnap reggel kocsiba szálltunk, hogy elhagyva Madridot a hegyek felé tartsunk, és a „La Panera” nevű grillező-, bográcsozó és egyben pihenőhelyre érjünk, ami idén helyszínül szolgált a Gulyás Partyhoz. Ez a rendezvény az egyik legnépszerűbb esemény a madridi magyarok körében, tudtuk, hogy több mint száz emberre számíthatunk. A korán érkezők elfoglalták az asztalokat, piros-fehér-zöld színű papírterítővel takarták le őket, és a magyar zászló is hamar kikerült, hogy a folyamatosan szállingózó vendégek könnyen megtaláljanak minket a nagy szabad téren.
Hamar elnyomta a jókedvű zsivaj a magyar dalok listáját, ami a háttérből szólt. A gyerekek a mellettünk lévő pataknál játszottak, fajátékokat próbáltak ki, vagy labdáztak, míg a felnőttek egy pohár bor vagy tea mellett beszélgettek. A spanyolországi októberi időjárásra nem jellemző módon vacogtató hideg volt, a nap csak el-elvétve sütött be az asztalaink közé, úgyhogy mindenki tűkön ülve várta a meleg levest. Habár egy kis előétel, innivaló vagy desszert formájában minden résztvevő hozzájárult az eseményhez, a nap fénypontját, a gulyáslevest három szakácsnak köszönhettük. Ők készítették el külön-külön bográcsaikban saját specialitásukat, melyeket aztán mindenki megkóstolhatott. A tradicionális gulyásleves mellett volt kétféle ízesítésű babgulyás is, és nem hiányzott az asztalról az erős paprika sem. Az eseményen nemcsak magyarok, hanem spanyolok is szép számban vettek részt; családtagok és barátok, akik szintén örömmel repetáztak kedvenc ételünkből.
Ez a délután mindenféle szempontból szívet és lelket melengető élmény volt, azt hiszem, a gulyás bebizonyította, hogy a hazai ízek milyen nagy közösségkovácsoló erővel bírnak.