Gólya viszi a fiát

Apák napi kalandok Melbourne-ben

/ Balázs-Szakmári Csilla /
balazs.szakmari.csilla képe
2024. szeptember elején különleges vasárnap várt Melbourne-ben az édesapákra. A Bocskai Magyar Iskolában és a Regnum Marianum Magyar Iskolában is különleges formában ünnepeltük meg az apák napját idén.
Bocskai Iskola, apák napja, játék, csoportBocskai Iskola, apák napja, játék, csoportBocskai Iskola, apák napja, játék, csoportBocskai Iskola, apák napja, játék, csoport

Ezt az angolszász hagyományt Sonora Smart Dodd kezdeményezte, aki egy amerikai veterán lánya volt. Édesapja egyedül nevelte őket, és a lány ennek a különleges napnak a megünneplésével szerette volna hangsúlyozni az apák szerepét a családi életben, a gyereknevelésben. Itt Ausztráliában az anyák napjához hasonló jelentőségű ünnep ez, amit az iskolákban, családokban és a hétvégi magyar iskolákban is megtartanak. A gyerekekkel ajándékokat készítettünk mindkét helyen: készültek a vicces képkeretek, APA feliratú linzerek, aranyköpésekből álló kis listák. A gyerekek édesapjuk leggyakoribb mondataival, kedvenc szabadidős tevékenységének egyedi megfogalmazásával mosolyt csaltak nem csak az apukák arcára. 

Míg a Regnum Marianum Magyar Iskolában a csoportok közösen énekeltek egy dalt a kicsit ugyan fáradt, de annál lelkesebb apukákból álló közönségnek, addig a Bocskai Magyar Iskolában váltóversennyel, csapatokba verődve tettük különlegessé ezt a napot az iskola melletti parkban. Az egyik helyen közös reggeli, a másik helyen pedig barbecue-zás zárta az eseményt. A váltóverseny során apák és gyerekeik közösen mutathatták meg ügyességüket a kacifántosabbnál kacifántosabb feladatok során. Volt tojásdobálás, mocsárjárás némi segítséggel, futóverseny és seprűlovaglás.

Minden hasonló alkalommal megállapítom, hogy mekkora jelentősége van ezeknek a közösségi iskoláknak. Sokkal többet adnak, mint a magyar nyelvtanítást és talán nem is az a legfontosabb eleme ezeknek a hétvégéknek. Ilyenkor összegyűlik a közösség óvodástól nyugdíjasig és azt is mondhatnánk, hogy teljesen mindegy mi az alkalom, nincs jelentősége. Fontosabb az a tény, hogy ilyenkor gyerekek és felnőttek az anyanyelvükön beszélgetnek, szurkolnak, mesélnek egymásnak. Lehet, hogy hét közben angol közegben tölti mindenki az ideje nagy részét, de ezeken a programokon előkerülnek a magyar köszönések, magyar ételek, italok és a közösség érzése. Itt a világ túlvégén is, lent, Down Under.