Farsang és folk délután a New Brunswick-i magyar klubban

/ Varga Zoltán László /
varga.zoltan.laszlo képe
Február 22-én újra megrendezték a Széchenyi Magyar Iskola és az Amerikai Magyar Atléta Klub szervezésében a farsang és folk délutánt.
Farsang és folk délután

Az események az iskolai programok után vették kezdetüket az Amerikai Magyar Atléta Klub (H.A.A.C.) dísztermében. Jakab Károly iskolaigazgató elmondása szerint az idei tanévben 139 gyermek tanul a Széchenyi Magyar Iskolában, akikből közel 100-an a Mákvirág néptánccsoportban is táncolnak, így a H.A.A.C. díszterme 13:00 körül hamar megtelt, kalózokkal, busókkal, kisnyuszikkal és még a Pál utcai fiúk is eljöttek az eseményre.

Az iskolások elősöőr az otthon készített jelmezekben vonultak fel a három tagű zsűri előtt, majd ezt követően népzene -és táncbemutató vette kezdetét. Szabó Adrien vezetésével, aki a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíj keretén belül oktat hegedűt, brácsát és nagybőgőt a New Brunswick-i magyar gyerekeknek, egy félórás produkcióban mutatták be az ifjú muzsikusok az elmúlt félévben tanultakat.

A népzenei műsor után a néptáncbemutató következett. A mákvirágos táncosok négy felvonásban mutatták be az elmúlt félévben tanultakat. A legkisebb csoport, Schachinger Tamás és Livia vezetésével dunántúli ugrós táncokat mutatott be, majd azt követően Santana Cadena Diána és Gorondi Réka csoportja moldvai táncokat táncolt. A körtáncok után Kosbor István és Török Melinda csoportja magyarbődi táncokat elevenített meg, végül pedig a legnagyobbak tyukodi táncokat mutattak be, akiket Varga-Bott Denisa és jómagam oktatunk.

A táncbemutatót rövid kis átállás után táncház követte, ahol mindenki korosztálytól függetlenül rophatta a táncot a helyi Betyárok zenekar muzsikájára.