35 éves a Kaláka Club

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
Április 25-én tartotta meg az Ausztriai Magyar Érdekközösség- a Kaláka Club- fennállásának 35. évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi konferenciáját. Az eseményen a Kárpát-medence különböző területeiről érkezett magyar vezetők számoltak be az elmúlt évek sikereiről, tapasztalatairól.
kswemp

A bécsi Forum Mozartplatz-on megtartott rendezvény a "Közép Európában élő magyarok gazdasági helyzete" címet viselte. Wurst Erzsébet a Kaláka Club elnöke szeretettel üdvözölte az egybegyűlteket.

 Az eseményt Kövér László, a Magyar Parlament elnökének köszöntője nyitotta meg.

Beszédében elhangzott hogy az Ausztriába a kommunizmus idején emigráló magyarok számára ez az ország a szabadságot, a jólétet és a demokráciát jelképezte. Az itt letelepedő magyarok Ausztria demokráciáját sosem veszélyeztették. A gazdasági tőkéjéből nem elvettek, hanem erősítették azt értékteremtő munkájukkal, ahogy mind a mai napig is ezt teszik. Az Ausztriai Magyarok Érdekközössége ma nélkülözhetetlen kapocs az anyaország és Ausztria között. A XXI. század kihívásaival csak szorosan együttműködve tudunk szembenézni. Kövér László kitért az előttünk álló évekre, melyekben előreláthatólag az Európai Unió gazdasági ereje csökkenni fog, valamint az uniós tagállamok lakosainak terhei növekedni fognak. Az európai nép demográfiai mutatói sem adnak okot derűlátásra. Családbarát politikát kéne folytatni európa-szerte, de jelenleg ennek éppen ellenkezője folyik a legtöbb tagországban. A közelgő európai parlamenti választásokon még van esély ennek határt szabni, mert demokratikus úton leváltható a jelenlegi vezetés . Európa fokozatosan visszanyerhetné geopolitikai súlyát.

Forgó László a Kaláka Club titkára ezután röviden bemutatta a szervezet 35. éves fennállásának főbb eredményeit. A gazdasági tevékenység mellett kulturális programok is helyet kapnak a tevékenységi körben. Külön említést érdemel az egyesület által kiadott Évkönyv, amely 1984 óta tartalmilag évről évre bővül és számos ausztriai magyar
szakember nevét és elérhetőségét tartalmazza. A 2019-es kiadvány már kb. 210 oldal terjedelemmel jelent meg.Évről-évre konferenciák és kulturális események szervezője a Kaláka Club. Forgó László az elmúlt 10 év fontosabb eseményeit kiemelte.A teljesség igénye nélkül a legutóbbi 2018-as Mátyás király emlékévet említeném meg, amelyet művészettörténeti konferenciával, kiállítással, valamint a bécsi Szent István-székesegyházban ünnepi szentmisével koronáztak meg. 

Potápi Árpád János, a Nemzetpolitikai Államtitkárság államtitkára beszédében kiemelte hogy a Kaláka Club akkor alakult mikor Magyarországon még szocializmus volt, és ez a szervezet a kiérkezett magyarokat támogatta. Segített nekik eligazodni a bürokrácia útvesztőiben, valamint gazdasági szakemberek is próbáltak segítséget nyújtani. Az államtitkár méltatta a szervezet gazdasági központú tevékenységét,hiszen a kultúra és az oktatás támogatása mellett, ennek az egyesületnek a gondolkodása középpontjában a gazdaság fejlesztése áll, illetve a különböző magyar régióknak a megmutatása és erősítése. A Kaláka Club konferenciáinak helyszíne Bécs is jelképes, hiszen ez egy kulcsfontosságú pont amiben közös Közép-Európát építünk magyarok és nem magyarok egyaránt.

A vendégelőadók a saját térségükre jellemző geopolitikai, társadalmi és gazdasági helyzetet ismertették. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a délvidéki és vajdasági magyarok kisebbségi és gazdasági helyzetét mutatta be. A Magyar Nemzeti Tanács a szerbiai magyar nemzeti közösség közvetlenül és demokratikusan megválasztott országos önkormányzata, a magyar kulturális autonómia legfőbb szerve, amelynek közvetítésével a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség gyakorolja kollektív jogát az önkormányzáshoz a kultúra, az oktatás és a tájékoztatás, valamint a hivatalos nyelv- és íráshasználat területén. Az elmúlt négy és fél év munkája bebizonyította, hogy rendszerszintű gondolkodással, egységes, egymást követő stratégiai lépésekkel képesek segíteni és erősíteni a vajdasági magyarság szülőföldön való boldogulását. Fejlesztésekkel magyar óvodát, általános és középiskolát, tangazdaságot és tankonyhát, képzőközpontot építettek. Kulturális sikereik közé tartozik hogy az ellopott Kossuth szobor helyére újat állítottak, művelődési és közösségi házat, könyvtárat építettek. Zárógondolatként Hajnal Jenő megjegyezte hogy összeköt bennünket szívünk, emlékeink és a hűség hazánkhoz, szülőföldünkhöz. Mind magyarok vagyunk. 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a gazdaságfejlesztés, mint a nemzeti megmaradás európai lehetőségeiről tartott előadást.

Bocskor Andrea, az Európai Parlament képviselője Kárpátalja helyzetéről beszélt a konferencián.

Sógor Csaba EP- képviselő Románia gazdasági és szociális helyzetéről beszélt, majd ennek magyar vonatkozásairól. Románia a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságával rendelkezik, de ez a GDP növekedés hosszú távon nem fenntartható, mivel fő hajtóereje a magánfogyasztás, ez pedig várhatóan csökkenni fog. Az erős bérnövekedés, a csökkenő munkaerő és a szakképzettség hiánya alááshatja az ország nemzetközi versenyképességét. Bár a munkavállalók jövedelme az EU-átlaghoz képest alacsony, a 2016 óta tartó erős növekedés (amelyet főleg a minimálbér és az állami szektori bérek emelkedése határoz meg) nyomást gyakorol a versenyképességre. A jelenleg kedvező makrogazdasági helyzet ellenére, Romániának számos szociális kihívással kell megküzdenie - főleg a szegénység és a társadalmi kirekesztés területén.  Mikes Éva, a Pécsi Vidékfejlesztés NZrt.jogi igazgatója a fejlesztéspolitikai együttműködési lehetőségeket ismertette a Kárpát-medencében, határmenti együttműködések tükrében.

A színvonalas nemzetközi konferencia kulturális programjaként Ripka János csellóművész működött közre, valamint Völner Eszter, a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasa énekelt magyar népdalokat a Kárpát-medence különböző tájegységeiről. Az előadások után a résztvevőket szeretettel várta a Kaláka Club egy fogadásra, ahol magyaros ételek mellett kötetlen módon folyt tovább az eszmecsere.