Chicagói megemlékezés az 1956-os forradalomról és szabadságharcról

/ Rácz Eszter Anna /
racz.eszter.anna képe
Idén is megemlékeztek hőseikről a chicagói magyarok.
Dr. Bencsik Zita, chicagói főkonzulCsík Hágó Magyar Iskola és Óvoda diákjaiDemeter András, a Chicagói Magyar Kultúrtanács elnöke Szt. István Magyar Iskola és Óvoda diákjai

A megemlékezés kezdetén az egybegyűltek közösen énekelték el Magyarország nemzeti himnuszát majd a Szt. István Magyar Iskola és Óvoda diákjai kezdték meg az ünnepi műsort a forradalomra emlékező versekkel. Őket követték az ünnepi beszédek, melyet Demeter András, a Chicagói Magyar Kultúrtanács elnöke kezdett meg köszöntőjével. Őt követte Dr. Bencsik Zita chicagói főkonzul üdvözlője. Díszvendégként köszönthettük Maria Pappast, Cook megye kincstárnokát is, aki szintén megemlékezett Magyarország hőseiről.

Ismeretlen szerző Üzenet Veszprémből című versét adták elő a Csík Hágó Magyar Iskola és Óvoda tanulói. Az ifjú diákok után Radics Géza, 56-os menekült részletes korelemzéssel és történeti áttekintéssel tette érthetőbbé az 1956-ban történt eseményeket. Személyes élményein keresztül nagy élettapasztalatával fogalmazott meg mélyenszántó gondolatokat az akkori nemzetközi helyzetről. A hallgatóság nagy érdeklődéssel követte előadását.

Megkapó élményben részesítette a Chicagói Magyar Baptista Egyház énekkara az egybegyűlteket, két énekkel is köszöntötték a forradalom hőseire emlékező közösséget. Fekete István írásával köszöntötte a vendégeket Demeter András elnök. Írásában megfogalmazta a saját élményeit, történetét, valamint szerepvállalását a harcokban.

Az ünnepség emelkedett hangulatát jellemzi, hogy a műsor zárása után a résztvevők, az előadók és az 56-os magyarok még hosszasan elevenítették fel élményeiket és osztották meg egymással.