BUOD Konferencia és Közgyűlés, 2019.

/ Pénzes Martin /
penzes.martin képe
2019. szeptember 21-én és 22-én tartott közgyűlést és konferenciát Frankfurtban a BUOD (Bund Ungarischer Organisationen in Deutschland), vagyis a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége. A meghívott előadókat és vendégeket, illetve az megbeszélt témákat tekintve a németországi magyarság egyik legfontosabb eseményeként tekinthetünk a programra.
konferenciatagokFrankfurtközgyűlés

Frankfurt. Mi jut először eszünkbe róla? A leves? Hessen tartomány? Európa pénzügyi központja? A Majna folyó? Vagy focicsapata, az Eintracht Frankfurt? Kétségtelen sok felfedeznivalót rejt magában a tartományi főváros, én mégsem ezért érkeztem ide, 2019. szeptember 21-e kora reggelén. Ebben a városban tartott közgyűlést és konferenciát a BUOD, vagyis a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége. Már a kiküldött meghívóból, a meghívottak és az előadók sorából, illetve a hétvége témáiból látszott, hogy egy igen jelentős eseményről van szó.

Felsorolni is sok lenne a konferencián megjelent vezetőket, nem is beszélve a több mint 30 tagszervezetről. Mindenki jelen volt, aki számít a németországi magyarok életében, a diaszpórapolitikában. Köszöntőt mondott a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, dr. Szilágyi Péter, a NYEOMSZ (Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége) elnöke, Bihari Szabolcs, illetve a németországi magyar konzulátusok képviselői. Schultheisz Csaba vezető konzul Berlinből, Horváth Erika konzul Düsseldorfból, Berényi János főkonzul Stuttgartból és Tordai-Lejkó Gábor főkonzul szavait tolmácsolva Spiller Krisztina müncheni konzul. A magyar-német kapcsolatok jelentőségét és a két nemzet közti barátságot emelte ki üdvözletében Gerhard Papke, a Deutsch-Ungarische Gesellschaft in der Bundesrepublik Deutschland elnöke.

A konferencia központi témája Kárpátalja és Ukrajna volt, így hivatalos volt az eseményre Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlamentben és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetsége elnöke. Bocskor képviselő asszony Kárpátalja jelenlegi helyzetéről, míg Brenzovics elnök úr Ukrajna történetéről és politikájáról tartott előadást.

A közgyűlés hangulata végig rendkívül baráti volt. A küldöttek és képviselők nagy családként üdvözölték egymást, minden ösztöndíjast és engem is hasonló fogadtatásban részesítettek.

Nagy szükség van a KCSP-sek munkájára!” – ez a mondat többször, több előadó szájából is elhangzott a hétvége folyamán. Mi több, volt, aki arra panaszkodott, hogy még mindig rengeteg a teendő, szeretnének több ösztöndíjast kapni, mert egynek túl sok az elvégzendő munka, legyen szó magyartanításról, vagy népdalkörről.

 A közgyűlés elvégezte a tőle várható formális és kötelező teendőit. Meghallgatta a tagszervezetek éves beszámolóit, a munkacsoportok jelentéseit. Módosította az alapszabályt, illetve megerősítette tisztségében a jelenlegi elnökséget újabb két évre. Sokunkat lepett meg, de legalább ekkora örömmel is töltött el, hogy Baczúr Magdolnának, a BUOD pénztárosának Áder János köztársasági elnök Magyar Ezüst Érdemkeresztet adományozott sokéves, a németországi magyarságért végzett munkája elismeréseként.

Bár a közgyűlés fő programpontjai és témái már elhangzottak, érdemes megemlíteni azokat a kiemelkedő, az egész programot körülölelő gondolatokat, amiket a konferencia során tapasztaltam. Mint az osztálytermi munkát jelentősen befolyásolja az ún. rejtett tanterv, így németországi magyarok körében végzett napi tanító-, vagy szervezőmunkánkat is sok olyan dolog határozza meg, amit akkor és ott explicitté nem teszünk, de alapvető hatással van közösségeinkre.

A sokfelé szakadt magyarságnak nem kell feltétlenül egyetértenie, de értenie kell egymást.” Csoóri Sándor szavait először Klement Kornél BUOD elnök citálta a hétvége folyamán. Németországban kétszázezernél is több magyar él, akiket a közgyűlésen 37 egyesület képviselt. Sokféle csoport, megannyi gondolat. A sokszínűség a résztvevők életkorában, habitusában is jelentkezett, ugyanakkor nem érzékeltem, hogy ez bármikor is az idézetben említett megértést akadályozta volna.

Az előadások közti szünetekben, a résztvevőkkel beszélgetve három dolog körvonalazódott, mint zálog, ami képes a már Németországban születetteket magyar identitásúvá formálni. Cserkészet, iskola, és néptánc. Ahol van, ott a gyülekezetet is megemlítették. Ha adottak a lehetőségek, és képesek vagyunk megkedveltetni ezeket a gyerekekkel, akkor biztosan nemcsak szüleik általuk csak törve beszélt nyelveként marad valami számukra a magyar nemzetiségből. Akaratlanul is eszembe jutottak a költő szavai: „Ne hagyjátok a templomot, // A templomot s az iskolát!

A legmegragadóbb talán a rengeteg névjegykártya-csere volt. Én magam is új kapcsolatokat tudtam építeni, olyan emberekkel találkoztam, akikkel közös projektekben gondolkodva tudunk munkálkodni az elkövetkező időkben. Annál is értékesebb látni a tenniakarást az embereken, hogy – amennyiben jól értettem – a kulturszervezetekben végzett munka szinte mindenki számára önkéntes alapú, melyet hivatásos munkája mellett végez.

A BUOD tanácskozása vasárnap délután véget ért. Az első napon arra kaptunk meghívást Tordai-Lejkó Gábor főkonzultól, illetve gondolatait közvetítő Spiller Krisztina konzultól, hogy következő alkalommal Münchenben tartsa meg ülését a Szövetség.

A Himnusz éneklése után hazaindultak a résztvevők. Nekem még volt időm buszom indulásáig. Sétáltam egyet a beszámoló elején említett banknegyedben. A városban bóklászva arra lettem figyelmes, hogy Frankfurtot egyre inkább ellepik a sárga-feketébe öltözött emberek. Valóban, a Bundesliga vasárnapi fordulójára a városba érkezett a Borussia Dortmund és nagyszámú, lelkes szurkolói. Az igazán meglepő az volt, hogy a dortmundi ultrák gyakran a helyi eintrachtosokkal ölelkezve, barátkozva, egyetértésben vették az utat a Commerzbank-Aréna felé.

Ha ez két ellenérdekelt csapatnak sikerült, nincs értelme azt feltételeznünk, hogy nekünk, magyaroknak, akik ráadásul ugyanazon célért küzdünk, – megmaradni magyarságunkban külhonban is – ez ne sikerüljön. Az Eintracht jelentése amúgy egyetértés.